Nils Torvald Nielsen-Alonso

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nils Torvald Nielsen-Alonso (født 21. februar 1853 på øya Veierland i Stokke, død 4. februar 1936) var skipper og reder. Han drev blant annet med selfangst og hvalfangst.

I 1881 tok han skippereksamen, og seilte for britene. Han var førsteoffiser på britiske troppetransportskip under den engelsk-egyptiske krig i 1882. Senere, under den russisk-tyrkiske krig, seilte han på et skip som greide å komme seg inn til Odessa med en last kull. Han fortsatte å føre skip i risikofylte områder, inntil han gikk i land.

På slutten av 1890-årene kom han hjem, og bosatte seg i Sandar. Selfangsten og hvalfangsten i Nordishavet var ikke lenger så givende.

I 1877 hadde skotske selfangere begynt å fange «bottlenose» (nebbhval). Den første bottlenosefangsten ut fra Sandefjord ble påbegynt i 1882. På denne fangsten startet også N. T. Nielsen-Alonso. Han utrustet mange bottlenoseekspedisjoner i disse årene.

I 1911 begynte Nielsen-Alonso hvalfangst med selskapet «Bas» fra Elephant Bay i Angola. I 1923 etablerte han et nytt selskap ved navnet A/S «Bas II». Som kokeri ble det innkjøpt en eldre dampdrevet tanker. Ekspedisjonen forlot Sandefjord i juni 1923 med kurs for kysten av Angola.

Kokeriet ble solgt etter kort tid og han gikk i kompaniskap med ;Melsom & Melsom. Da Melsom & Melsom dannet sitt neste selskap, A/S «Polaris», oppkalte de sitt nye kokeri «N. T. Nielsen-Alonso», til ære for ham.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]