Nils Ivar Agøy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nils Ivar Agøy
Født19. nov. 1959[1]Rediger på Wikidata (63 år)
Beskjeftigelse Historiker, oversetter, teologRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser BastianprisenRediger på Wikidata

Nils Ivar Agøy (født 19. november 1959Lillehammer) er en norsk historiker, teolog, oversetter og forfatter. Han er professor ved Institutt for økonomi, historie og samfunnsvitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Agøy underviser i historie og idéhistorie ved Universitetet i Sørøst-Norge, og har skrevet en rekke bøker og artikler om blant annet den norsksvenske unionsstriden, fredsbevegelsen, arbeiderbevegelsen og mellomkrigstidens hemmelige militærapparat. Videre har han skrevet og snakket mye om Tolkien og hans bøker, både i inn- og utland.

Han mottok i 1995 Bastianprisen for sin oversettelse av boken Silmarillion skrevet av J.R.R. Tolkien.[2] I 1981 var han også en av initiativtakerne til opprettelsen av Arthedain som er Norges Tolkienforening og han ble utnevnt som deres første æresmedlem for sitt arbeid i foreningen.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Oversettelser
Vitenskapelige artikler
  • It will serve to increase our Union difficulties. Norway, Sweden and the Hague Peace Conference of 1899. Historisk tidsskrift 2000 79: 2
  • Forsvarsminister Quisling og den indre militære sikkerheten Historisk tidsskrift 1992 71: 123-169
  • Om å konstruere konspirasjoner. Lars Borgersrud og det norske forsvaret under den svensk-norske krig. Historisk tidsskrift 2002 81: 4

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Prabook, Prabook-ID 474702[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ oversetterforeningen.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]