Hopp til innhold

Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Nils Holgersson, statue av Ralf Borselius i Karlskrona

Nils Holgerssons forunderlige reise gjennom Sverige, svensk originaltittel Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, er ei barnebok av Selma Lagerlöf, utgitt i to bind i 1906 og 1907.

Visby ringmur. Illustrasjon fra første bind av Selma Lagerlöfs geografiverk og barnebok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906).
Ørebro slott. Fra andre bind av Nils Holgersson (1908).

Boka var opprinnelig skrevet på bestilling fra Svenska Skolbokskomiteen som en lærebok i Sveriges geografi, og ble lenge regnet som en uviktig del av nobelprisvinnerens forfatterskap.

Boka begynner med at Nils, en bondegutt (gåsapåg, «gåsepjokk») som bor i Skåne, blir tryllet liten som straff for dyreplageri. På ryggen av Morten gåsekar, en hvit tamgås, reiser han deretter sammen med en flokk villgjess, ledet av «Akka fra Kebnekaise» gjennom Sverige. De flyr gjennom alle landets 25 landskap (med ett kuriøst unntak, de stopper ikke i Halland). Boka er både en skildring av Nils' modning og etiske utvikling, og en skildring av Sveriges geografi og samfunn i overgangen mellom bondesamfunn og industrisamfunn.

Boka er blitt oversatt til om lag 40 språk. Den utgis nå som regel i forkortede utgaver, ettersom originalutgaven er på omkring 600 sider. Boka er flere ganger også oversatt til norsk, første gang i 1927, og sist av Jo Ørjasæter i 1989. Historien har dessuten blitt gjenstand for flere filmatiseringer, for eksempel som realfilmen Nils Holgerssons underbara resa med Max von Sydow som faren, og som animeserien Nirusu no Fushigi na Tabi i 1980. Til tross for at boka lenge ble regnet som «uviktig», har Nils Holgersson og gåsa vært gjengitt som motiv på baksida av svenske 20 kronersedler, der forsida er dekorert med portrett av Selma Lagerlöf.

En skulptur av Nils Holgerssons gås lagd av Eivind Öhrström 1955, finnes i Damstredet i Oslo.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]