Hopp til innhold

Ørebro slott

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ørebro slott 8. august 2011.

Ørebro slott ligger på en holme i vannbassenget som Svartån danner i sentrum av Örebro. Det er første gang nevnt i et brev i år 1364. I brevet som er skrevet av hertug Albrekt, fortelles det at borgen har blitt inntatt med våpenmakt. Det er litt forskjellige meninger om når borgen ble til. Det menes at den var nylig bygd da den ble inntatt som fortalt ovenfor. Hahr mener at den ble bygget tidligere og er Birger jarls verk.

Middelalderborgen bestod av en gråstensmur som dannet en rektangel på 48 x 26 meter i omkrets. I det sydvestre hjørnet, finner vi kärntornet et forsvarstårn på 12 meter i kvadrat som rager 30 meter over bakken i 6 etasjer. Nederst er veggene 4 meter tykke, men avtar oppover i etasjene. Dette tårnet kan vi se i dag i det sydvestre hjørne av selve bygningen, de runde tårn er langt senere tilføyelser. I det nordvestre hjørnet var det et mindre tårn, framfor muren i øst lå det et porttårn. I unionstiden fra 1397 til 1523 ble borgen i perioder disponert av danske unionskonger. Den ble beleiret flere ganger, i 1434 av Engelbrekts opprørshær. Slottet ble overgitt og Engelbrekt satt her som slottsherre i to år.

Den gamle borgen ble bygget om til et renessanseslott i årene 1573 – 1627 under Karl IX. Middelalderens ringmur og tårn ble bygget inn i det nye slottets bygninger og de runde tårnene kom til. I årene 1897 – 1901 ble slottet restaurert og fikk sit nåværende utseende.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]