Nilfisk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
C5-modellen var den første støvsugermodellen til husholdningsbruk fra Fisker & Nielsen. Senere skiftet firmaet navn til Nilfisk.

Nilfisk, tidligere Nilfisk-Advance ⅍ er en dansk industrivirksomhet som er mest kjent for å fremstille Nilfisk-støvsugeren.

Virksomheten ble grunnlagt i 1906 av Peder Andersen Fisker (1875–1975) og Hans Marius Nielsen (1870–1954) som Fisker & Nielsen. Opprinnelig produserte virksomheten elektromotorer, som senere ble grunnlaget for en rekke produkter som støvsugere, ventilatorer, vifter, slipemaskiner, bormaskiner og sågar motorsykler (av merket Nimbus_(motorsykkel)). Gennombruddet ble Nilfisk-støvsugeren, som så dagens lys i 1910. Fisker patenterte oppfinnelsen, og overtok senere hele virksomheten ved å kjøpe ut Nielsen. Det ble støvsugeren, som ble den store suksessen, og gradvis forsvant de øvrige produktene ut av sortimentet. Etterhånden begynte virksomheten også å produsere industristøvsugere. I 1954 rundet Nilfisk en milepel – da hadde de solgt 1 million støvsugere.

Klaus Riskær Pedersens Accumulator Invest forsøkte å overta virksomheten, men uten hell. Det ble i stedet det børsnoterede NKT Holding, som i 1989 overtok firmaet. Året tidligere var høytrykksspyler-produsenten Gerni blitt kjøbt. I 1994 endres navnet til Nilfisk A/S og i 1998 til det nåværende Nilfisk-Advance A/S. Samtidig overtok Nilfisk-Advance det svenske Electrolux' rengjøringsdivisjon, liksom den italienske produsent af feiemaskiner, Ecologica, og ALTO, som fremstiller høytrykksspylere og rengjøringsmaskiner, ble oppkjøpt i 2004. Amerikanske U.S. Products og kinesiske Viper kom til i 2007, og i 2008 overtok frimaet amerikanske HydraMaster, som lager mobile tepperensere.

Produksjonen ligger i Europa, USA og Kina. Nilfisk-Advance er til stede på 80 markeder, primært i Nord-Europa, Det fjerne østen og Oseania. Utviklingen av produktene foregår i Sverige, Danmark, Tyskland og Sør-Korea.

I 2007 omsatte Nilfisk-Advance A/S for knappe 5,8 milliarder kr. og hadde ca. 3.800 ansatte.

Modeller[rediger | rediger kilde]

Blant de mange klassiske modeller fra Nilfisk kan nevnes:

  • M20: Modellen ble lansert i 1920/21 og brakte for alvor Nilfisken inn i de danske hjem. Motorstørrelsen var cirka 130 Watt.
  • R40: En oppdatering av M20, som fikk innført fjærbelastede hekter mellom motor og oppsamlingsbeholder, som lettede tømning. Motorstørrelsen ble øket litt til 160 Watt, og modellen fikk slange med gjengetilkobling av en type, som setter ny standard og gjenbrukes på den neste modell.
  • S50/S55: Det er den mest kjente av alle gamle Nilfisk modeller. Den finnes i flere motorvarianter, som blant annet omfatter 210, 375 og 500 Watt. Modellen er fysisk større enn M20 og R40. S50 har liksom de foregående modeller et såkalt 'disinfektionsfilter', som sitter over motorens utblåsningsdel utformet som en liten stoffpose, som blåses opp når motoren er på. Formålet er å oppsamle de støvpartikler som passerer gjennom motoren med kjøleluften – samt de kullpartikler som gradvist slites av motorens stifter. I praksis har filteret liten effekt men stor signalverdi; Nilfisk viser hensyn til hjemmets inneklima. Filteret er skrudd på motordelen med samme gjenger som støvsugerens slange, hvilket muliggjør å bruke Nilfisken til å drive f.eks. en luftsprøytepistol til hobbybruk.
  • G70: Kan betegnes som den første moderne Nilfisk, hvor støvet ikke oppbevares fritt i støvsugerens underdel kun adskilt fra motoren av et lerretsfilter. G70 blir utstyrt med engangsposer. Samtidig blir støvsugeren mere håndterbar, idet materialevalget faller på plast og aluminium og ikke jern, som visse hoveddeler av de gamle modeller var bygget av. G70 er liksom sine forgjengere utstyrt med bærehåndtak, og på grunn av materialvalget er støvsugeren tross sin betydelige størrelse ikke tyngre enn de fleste lett kan bære den med én hånd. G70 understreker ennå engang kvaliteten i Nilfisks elektromotorer. Nok ligger motoreffekten under gjennomsnittet av nåtidens støvsugere, men motorene er nesten uoppslitelige. G70-serien gjør stadig livet for hybelkaniner i Danmark usikkert.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]