Niels Johannes Holm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Niels Johannes Holm
Født3. mars 1778[1]Rediger på Wikidata
Sønder FarupRediger på Wikidata
Død26. mai 1845[1]Rediger på Wikidata (67 år)
ChristiansfeldRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Salmedikter, predikant, prestRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata

Niels Johannes Holm (født 3. mars 1778 i Sønder Farup, nær Ribe i Danmark, død 1845 i Christiansfeld i Danmark) var en dansk forfatter og menighetsforstander for Brødremenigheten, også kalt «Herrnhutene» i Christiania.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Niels Johannes var sønn av skredder Johannes Clausen Holm og Karen Nielsdatter. Han vokste opp i et fattig hjem, og gikk i lære som skredder. Han ble konfirmert 13. april 1794 og arbeidet som hanskemaker. Fra 1808 til 1811 var han huslærer på Fyn, og i 18131816 virket han som hjelpelærer på en privat lærerskole, tok også eksamen der, men fikk ikke arbeid.

Familien kom tidlig i kontakt med den herrnhutiske bevegelsen i Christiansfeld. Holm forsøkte å bli opptatt i Brødremenigheten i Christiansfeld, siden i Gnadau og Zeist i Holland, men uten å lykkes i første omgang. I Neuwied i Tyskland ble han trukket ut og fikk medlemskap. Hovedmenigheten i Herrnhut sendte ham på kostskole i Fulneck i England, hvor han virket som lærer i tysk, fransk og musikk.

Holm kommer til Christiania[rediger | rediger kilde]

Niels Johannes Holm kom til Norge i 1820 og ble forstander for Brødremenigheten i Christiania fra 18201834. Den herrnhutiske menigheten fikk en oppblomstring, og Brødresalen i Nedre Slottsgate 15 ble fylt hver kveld med folk fra alle samfunnslag. Han fremstod som en veltalende predikant og lokket også teologistudentene til sine samlinger, selv om professor Stenersen hadde advart studentene å høre på ham.

Herrnhuterne stod for en pietistisk farget kristendomsforståelse, men la mindre vekt på bot og anger. Det var gleden over «Syndernes Tilgivelse i Jesu Blod» som preget forkynnelsen. Menigheten hadde en sterk brorskapstanke og en generøs appell: «Kom som du er!» Misjonstanken er grunnleggende for menighetens virksomhet.

Vennskapet mellom Holm og norske prester[rediger | rediger kilde]

Niels Johannes Holm utviklet nært vennskap med flere sentrale personer i Norge. Selv om han var 19 år eldre enn den unge teologen Wilhelm Andreas Wexels, virket han både som venn, sjelesørger og åndelig veileder. Holm stod fadder for Wexels’ barn, og underviste seinere hans to sønner.

Av ulike årsaker viklet etter hvert Wexels seg ut av det åndelige fellesskapet han hadde med Holm. Det skyltes særlig Holms og brødremenighets manglende sans for den historiske kirke. Endelig brudd med Holm kom i 1834.

Som menighetsforstander utviklet Holm også et nært vennskap med Gabriel Kirsebom Kielland. Han hadde fått kjennskap til Brødremenigheten i studietiden og ble i 1828 opptatt som medlem i menigheten.

Utgir Det norske Missions Blad[rediger | rediger kilde]

Niels Johannes Holm hadde lært å kjenne misjonen fra England, og han var klar over at misjonsarbeidet stod sentralt i Brødremenighetens arbeid. I 1826 begynte Holm å utgi et eget misjonsblad i Norge. Sammen med den haugianske boktrykkeren Christoffer Grøndahl startet de Det norske Missions Blad. Dette tidsskriftet fikk stor tilslutning og ble trykt i 1000 eksemplarer de første årene Misjonsbladene var viktige media som i den første fasen kunne opplyse folk hva misjon gikk ut på, og hvilke tiltak som var gjort fra misjonsselskaper i Amerika og Europa.

Salmeboken Harpen[rediger | rediger kilde]

Holm og Wexels hadde planer om å utgi ny norsk salmebok sammen. Holm realisete sin salmeplan da han i 1829 utgav salmeboken Harpen, hvor vi bl. a. finner «Hvor salig er den lille flokk». Wexels mente Holm ikke var mannen som kunne være med i salmebokarbeidet. Holm kom på kant med en rekke folk, bl. a. Wexels. Det kan se ut til at Holm kunne være en vanskelig samarbeidspartner som gjerne ville bestemme.

Til Christiansfeld[rediger | rediger kilde]

I 1834 forlot Niels Johannes Holm Norge og drog til Christiansfeld i Danmark. Johan Heinrich Møhne (født på Grønland), ble Holms etterfølger i Brødremenighetens avdeling i Christiania. Nå ble han en av lederne i Christiansfeld, og ble aftensangspredikant – og talte på norsk. Hovedgudstjenesten ble holdt på tysk, og aftensangstjenestene samlet derfor mange. Han virket her til sin død, 67 år gammel. Holm døde 26. mai 1845 og ble begravet på Brødrekirkegården Guds ager i Christiansfeld.

Forfatteren[rediger | rediger kilde]

Holms har forfattet en rekke skrifter: artikler om misjon, dikt, barnebøker og religiøse avhandlinger. Han oversatte en god del oppbyggelseslitteratur, skrev en evangelieharmoni og en herrnhutisk katekisme.

  • I 1823 begynte han på salmesamlingen: Tanker paa Hjemveien i korte Sange over adskillige Sprog af den hellige Skrif.
  • I 1829 utgav han Barne-Sange, en bibelhistorie på vers.
  • Hans viktigste verk er likevel salmeboken Harpen, en Psalmebog, som ble utgitt i Christiania i 1829. Den inneholdt oversettelser, bearbeidelser og egne salmer. Han hentet mye av stoffet fra Gesangbuch der evangelischen Brüdergemeinen fra 1778 og A collection of hymns for the use of the protestant church of the united Brethren fra 1809.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Egil Elseth: Wilhelm Andreas Wexels, Luther Forlag 1999
  • Jens Holdt: Niels Johannes Holm 1778-1845. Et Blad at Brødremenighedens Historie, København – Bergen 1937
  • Metodismen. Oppgave i KGR102 – V07 NLA, Olav Andreas Sæther (2007)
  • Jørgen Kjærgaard, Salmehåndbog bd. I, Det Kgl. Vajsenhus' Forlag 2003

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]