Nicolas-Théodore de Saussure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Nicolas-Théodore de Saussure (født 14. oktober 1767, død 18. april 1845) var en sveitsisk-født kjemiker, vitenskapsmann og student innen plantefysiologi som gjorde flere banebrytende fremskritt innenfor enkelte områder av kjemi.

Nicolas-Théodore var den eldste sønnen til aristokrat og fysiker Horace-Bénédict de Saussure og han ble født i Genève i Sveits. Saussure levde i stor grad et stille liv og unngikk resten av samfunnet samtidig som han viet mye oppmerksomhet til forskjellige offentlige anliggender i Geneve. I de siste årene av livet hans ble han stadig mer tilbaketrukket fra omverdenen og døde i Geneve i april 1845, da han var 78 år gammel. Som en ung mann, akkompagnerte Nicolas-Théodore hans far under mange av hans utflukter i de sveitsiske alpene og han hjalp faren med en forsiktig fastsettelse av mange fysiske konstanter. Saussure var tiltrukket av kjemien og dens underverker store deler av livet og han tok en ledende rolle med å forbedre prosessene for en bedre organisk analyse, og han bestemte sammensetningen av etanol, eter og enkelte andre vanlig forekommende stoffer.

Saussure studerte også prosessen med gjæring, hvordan konvertering fra stivelse til sukker fant sted og en rekke andre prosesser av noe mindre betydning. Mange av hans titalls publiserte artikler i forskjellige vitenskapelige magasiner gjennomgår forskjellige prosesser innenfor kjemi og fysiologi av en rekke planter, jord, og betingelsene for et vegetabilsk liv. Saussure gjennomførte også omfattende forskning på blant annet glukose, fotosyntese og CO2. Hans søster, Albertine Necker de Saussure, var en anerkjent forfatter og aktivist for bedre utdannelse av kvinner.