Hopp til innhold

Eter (kjemi)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dimetyleters kjemiske struktur.

Innen organisk kjemi er eter en fellesbetegnelse for stoffer med minst ett oksygen-atom med to enkeltbindinger til alkylgrupper.

Historisk tok Aristoteles opp Empedokles' teori om de fire elementer luft, vann, ild, jord, og la til eter som «femte element»,[1] i middelalderen kalt «kvintessensen», som man tenkte seg at himmellegemene bestod av.[2]

Navnsetting[rediger | rediger kilde]

Som navn på etere bruker man oftest stoffgruppenavnet. Man oppgir alkylgruppene på hver side av oksygen-atomet i alfabetisk rekkefølge og legger til ordet eter. Således blir CH3-CH2-O-CH2-CH3 kalt dietyleter. Dette er den meste kjente eteren, og kalles ofte bare «eter».

Fremstilling[rediger | rediger kilde]

Etere kan fremstilles ved kondensasjonsreaksjon. Da reagerer to alkoholmolekyler med hverandre og spalter av vann. En typisk metode er å koke alkoholer ved 140 °C med svovelsyre. Et eksempel er gitt i reaksjonen under:

CH3CH2OH + CH3CH2OH → CH3CH2OCH2CH3 + H2O

Egenskaper[rediger | rediger kilde]

Etermolekyler ligner alkoholer, men ettersom de ikke inneholder noen OH-gruppe, kan de ikke danne hydrogenbindinger med hverandre. En eter har derfor relativt lavt kokepunkt. Etere er gode løsemidler for upolare forbindelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Michael Szymanski: Uendeligheder og verdensbilleder (s. 4)
  2. ^ Tranøy, Knut Erik: «kvintessens» i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 17. august 2023 fra [1]