Albertine Necker de Saussure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Albertine Necker de Saussure
Albertine Necker de Saussure.jpg
Født9. apr. 1766[1]Rediger på Wikidata
Genève[1]Rediger på Wikidata
Død20. apr. 1841[2]Rediger på Wikidata (75 år)
Monnetier-Mornex[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Pedagog[1], skribent[1]Rediger på Wikidata
Ektefelle Jacques Necker, Charles Turrettini[3]Rediger på Wikidata
Far Horace Bénédict de Saussure[1]Rediger på Wikidata
Søsken Nicolas-Théodore de Saussure[4]Rediger på Wikidata
Barn William TurrettiniRediger på Wikidata
Nasjonalitet République de Genève, SveitsRediger på Wikidata

Albertine Adrienne Necker de Saussure (født 9. april 1766 i Genève, Sveits, død 20. april 1841 i Mornex i Vallée du Saleve, i nærheten av Genève) var en sveitsisk forfatter og pedagog som også var talsmann for kvinners rett til utdannelse.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Necker de Saussure var datter av den anerkjente sveitsiske forskeren, Horace Bénédict de Saussure, som sørget for at datteren fikk den beste utdannelsen som var tilgjengelig for kvinner på denne tiden.[trenger referanse] Saussure giftet seg med en kjent botaniker som var nevø og navnebror av kong Ludvig XVI sin finansminister, Jacques Necker. Hennes bror, Nicolas-Théodore de Saussure, var en kjent kjemiker og forsker på plantefysiologi. Necker de Saussure la stor vekt på likhet for alle mennesker, både menn og kvinner. Necker de Saussure led av døvhet gjennom store deler av livet sitt.

Hennes viktigste litterære arbeid, L'Education Progressive også kjent som Etude du Cours de la Vie som ble publisert i 1828, var en lang og innflytelsesrik studie om pedagogisk teori og utdannelse for kvinner.[trenger referanse] Dette arbeidet var delt inn i to deler, opprinnelig i tre bind som ble publisert suksessivt. De to første bindene tar for seg utdannelse generelt. Det tredje og siste bindet er spesielt viet til utdannelse for alle kvinner på lik linje med menn.

Saussure publiserte også en biografi om sin nære venn og kusine, gjennom ekteskap, Germaine de Staël. Dette verket ble publisert i 1821.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f HDS ID 009048[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Albertine-Adrienne Necker de Saussure, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Albertine-Adrienne-Necker-de-Saussure, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ hls-dhs-dss.ch[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ HDS ID 026138[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]