Albertine Necker de Saussure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Albertine Adrienne Necker de Saussure (født i 1766 i Genève, Sveits, død 20. april 1841 i Mornex i Vallée du Saleve, i nærheten av Genève) var en sveitsisk forfatter og pedagog som også var en talsmann for kvinners rett til utdannelse.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Albertine Necker de Saussure var datter av den anerkjente sveitsiske forskeren, Horace Bénédict de Saussure, som sørget for at datteren fikk den beste utdannelsen som var tilgjengelig for kvinner på denne tiden. Saussure giftet seg med en kjent botaniker som var nevø og navnebror av kong Ludvig XVI sin finansminister, Jacques Necker. Hennes bror, Nicolas-Théodore de Saussure, var en kjent kjemiker og forsker på plantefysiologi. Albertine Necker de Saussure la stor vekt på likhet for alle mennesker, både menn og kvinner. Saussure led av døvhet gjennom store deler av livet sitt.

Hennes viktigste litterære arbeid, L'Education Progressive også kjent som Etude du Cours de la Vie som ble publisert i 1828, var en lang og innflytelsesrik studie om pedagogisk teori og utdannelse for kvinner. Dette arbeidet var delt inn i to deler, opprinnelig i tre bind som ble publisert suksessivt. De to første bindene tar for seg utdannelse generelt. Det tredje og siste bindet er spesielt viet til utdannelse for alle kvinner på lik linje med menn. Saussure publiserte også en biografi om hennes nære venn og kusine, gjennom ekteskap, Germaine de Staël. Dette verket ble publisert i 1821.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]