Nesvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
«Nesvik» er også navnet på et sted på Færøyene, se Nesvík.
Nesvik
Nesvik ferjekai vinterferien 2022.jpg
Ferjekø på Nesvik ferjekai vinterferien 2022
LandNorge Norge

Nesvik
59°15′50″N 6°09′28″Ø

Nesvik er ei lita bygd sørvest på Jøsneset i Hjelmeland kommune. Bygda ligger på nordsiden av Jøsenfjorden der den munner ut i Ombofjorden. Bygda blir og gjerne kalt for solbøgda.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Frem til slutten av 1970-årene hadde Nesvik dampskipskai med anløp av lokalrutebåt fra Stavanger. I 1980 ble Jøsneset forbundet med Ryfylkevegen ved en elleve kilometer lang vei fra Nesvik innover Jøsenfjorden til Vindsvik. Her var det fergesamband til Tøtlandsvik på sørsiden av Jøsenfjorden og vei til kommunesenteret i Hjelmelandsvågen. Ti år senere, 1. juni 1990, ble fergesambandet flyttet til munningen av Jøsenfjorden. Fergen går fra Nesvik til Sande litt sør for Hjelmelandsvågen og er en del av riksvei 13 – Ryfylkevegen. Det er også fergeforbindelse til Skipavik på øya Ombo. I dag er Nesvik anløpssted for hurtigbåt til og fra Stavanger; oftest med bytte av båt på Judaberg.
I desember 2009 ble det lansert planer om å erstatte fergen med en undersjøisk tunnel fra Nesvik til Hjelmeland med en sidegrein til Ombo. Prosjektet var en skisse som fikk navnet Jøsenfast.

Det er for tiden stor byggeaktivitet på Nesvik. Den gamle ferjekaien tilpasses de nye hydrogeneletriske ferjene som skal komme

Historie[rediger | rediger kilde]

Ifølge lokalkjente så skal Skotaneset ha vært Norges største eksporthavn av tømmer til Skottland. Det skal ifølge historien trolig ligge nedsunke store verdier utenfor neset etter flere forlis.

Se også[rediger | rediger kilde]