Hopp til innhold

Nesvik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
«Nesvik» er også navnet på et sted på Færøyene, se Nesvík.
Nesvik
Ferjekø på Nesvik ferjekai vinterferien 2022
LandNorges flagg Norge
Kart
Nesvik
59°15′50″N 6°09′28″Ø

Nesvik er en bygd og et fergested sørvest på Jøsneset i Hjelmeland kommune. Bygden ligger på nordsiden av Jøsenfjorden der den munner ut i Ombofjorden.

Kommunikasjon

[rediger | rediger kilde]

Frem til slutten av 1970-årene hadde Nesvik dampskipskai med anløp av lokalrutebåt fra Stavanger. I 1980 ble Jøsneset forbundet med Ryfylkevegen ved en elleve kilometer lang vei fra Nesvik innover Jøsenfjorden til Vindsvik. Her var det fergesamband til Tøtlandsvik på sørsiden av Jøsenfjorden og vei til kommunesenteret i Hjelmelandsvågen.

Ti år senere, 1. juni 1990, ble fergesambandet flyttet til munningen av Jøsenfjorden. Fergen går fra Nesvik til Sande litt sør for Hjelmelandsvågen og er en del av riksvei 13. Det er også fergeforbindelse til Skipavik på øya Ombo. Nesvik anløpssted for hurtigbåt til og fra Stavanger; oftest med bytte av båt på Judaberg.


I desember 2009 ble det lansert planer om å erstatte fergen med en undersjøisk tunnel fra Nesvik til Hjelmeland med en sidegrein til Ombo. Prosjektet var en skisse som fikk navnet Jøsenfast.

Autoritetsdata