Hjelmelandsvågen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hjelmelandsvågen
Hjelmelandsvågen
Hjelmelandsvågen
59°13'59.02"N, 6°10'27.01"E
Land Norge Norge
Fylke Rogaland
Kommune Hjelmeland
Areal 0.66 km²
Befolkning 567[a] (2016)
Postnummer 4130 Hjelmeland

Hjelmelandsvågen er et tettsted og administrasjonssenteret i Hjelmeland kommune i Rogaland. Tettstedet har 567[1] innbyggere per 1. januar 2016, og ligger i Ryfylke. Riksvei 13 gikk tidligere gjennom tettstedet, men ender nå ved fergekaien på Sande der det er bilferge til Nesvik på nordsiden av Jøsenfjorden. Sande har etterhvert overtatt en del sentrumsfunksjoner fra Hjelmelandsvågen. Norsk Frukt- og Laksefest arrangeres i Hjelmelandsvågen hvert år i september måned. Her ligger også kommunenss tusenårssted som er en utescene på tunet, tegnet av Knut Fosså.

Hjelmelandsvågen er et gammelt strandsted og langs fjorden øst for Hjelmelandselva er står det fortsatt mange gamle hus. Tidligere var det også slik bebyggelse langs elva, men en stor flom 26. november 1940 raserte dette området. Ti hus ble tatt av flommen som også gravde ut deler av kirkegården. Området ble fylt til igjen, men ingen av husene ble gjenreist. Idag ligger kommunehuset i dette området, mens kirkegården er flyttet nærmere kirken på sørsiden av elven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå (6. desember 2016). «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Besøkt 6. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

RogalandstubbDenne Rogalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.

Koordinater: 59°14′11″N 6°10′38″Ø