Hjelmelandsvågen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hjelmelandsvågen
Hjelmelandsvågen.JPG
Hjelmelandsvågen
LandNorge Norge
FylkeRogaland
KommuneHjelmeland
Postnummer4130 Hjelmeland
Areal0,69 km²
Befolkning570[a] (2021)
Bef.tetthet826,1 innb./km²
Høyde o.h.2 meter

Hjelmelandsvågen
59°13′59″N 6°10′27″Ø

Hjelmelandsvågen er et tettsted og administrasjonssenteret i Hjelmeland kommune i Rogaland. Tettstedet har 570[1] innbyggere per 1. januar 2021, og ligger i Ryfylke. Riksvei 13 gikk tidligere gjennom tettstedet, men ender nå ved fergekaien på Sande der det er bilferge til Nesvik på nordsiden av Jøsenfjorden. Sande har etterhvert overtatt en del sentrumsfunksjoner fra Hjelmelandsvågen. Norsk Frukt- og Laksefest arrangeres i Hjelmelandsvågen hvert år i september måned. Her ligger også kommunenss tusenårssted som er en utescene på tunet, tegnet av Knut Fosså.

Hjelmelandsvågen er et gammelt strandsted og langs fjorden øst for Hjelmelandselva er står det fortsatt mange gamle hus. Tidligere var det også slik bebyggelse langs elva, men en stor flom 26. november 1940 raserte dette området. Ti hus ble tatt av flommen som også gravde ut deler av kirkegården. Området ble fylt til igjen, men ingen av husene ble gjenreist. Idag ligger kommunehuset i dette området, mens kirkegården er flyttet nærmere kirken på sørsiden av elven.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Rogaland våpen.svgDenne Rogalandrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.