Neon Genesis Evangelion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neon Genesis Evangelion
新世紀エヴァンゲリオン
(Shin Seiki Evangerion)
DemografiShonen
Sjanger Shonen, action, drama, science fiction, mecha
Manga: Neon Genesis Evangelion
Manus Yoshiyuki Sadamoto
Utgiver Japans flagg Kadokawa Shoten
Magasin Japans flagg Shōnen Ace
Periode februar 1995juni 2013
Tankōbonbind 14
Anime: Neon Genesis Evangelion
Regissør Hideaki Anno
Studio Gainax
Tatsunoko Productions
Production I.G.
MOVIC
Star Child
Licensor ADV Films (TV-serien)
Manga Entertainment
Kanal Japans flagg TV Tokyo, Animax
USAs flagg Cartoon Network, Anime Network
Periode 4. oktober 199527. mars 1996
Episoder 26
Filmer
Regissør Hideaki Anno i 2014.

Neon Genesis Evangelion (新世紀エヴァンゲリオン Shin Seiki Evangelion), forkortet til NGE, Eva eller Evangelion, er en japansk tegneserie og tegnefilm, manga og anime, som første gang ble utgitt i 1995. Anime-serien er på 26 episoder. I tillegg er det også blitt laget seks anime-filmer; Evangelion: Death and Rebirth (1997), The End of Evangelion (1997), Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone (2007), Evangelion: 2.0 You Can (Not) Advance (2009), Evangelion: 3.0 You Can (Not) Redo (2012), og Evangelion: 3.0 + 1.0 (2021).

Navnet «Neon Genesis Evangelion» (νέον γένεσις εὐαγγέλιον) er gresk og betyr «den nye skapelsens evangelium». Det japanske navnet kan oversettes til å bety «et nytt århundres evangelium».

Serien ble skapt av Gainax, skrevet og regissert av Hideaki Anno og delvis produsert av TV Tokyo og Nihon Ad Systems (NAS). NGE er en apokalyptisk serie og refererer blant annet til en jødisk-kristen symbolikk fra skapelsen i Første Mosebok. De senere episodene skifter fokus til psykoanalyse av hovedpersonene, som viser sine følelsesmessige problemer og mentale lidelser.

Handling[rediger | rediger kilde]

Evangelion handler hovedsakelig om den paramilitære organisasjonen NERV og deres kamp for å forhindre at byen Tokyo-3 og den såkalte «GeoFront» (en stor rund grotte under byen) under den blir ødelagt av kjempemessige vesener som kalles «Engler». For å få til dette har NERV vervet tre tenåringer, Shinji Ikari (sønn av NERVs befalshavende Gendo Ikari), Rei Ayanami og Asuka Langley Soryu, som skal styre noen enorme bio-mekaniske kamproboter som kalles «Evangelions» i de voldsomme slagene mot Englene. Under seriens gang blir det avslørt at NERV, Evangelions og Englene er brikker i et spill av organisasjonen SEELE, som ønsker å tvinge frem en evolusjon av menneskeheten.

Selv om det ikke blir avslørt før senere i serien, begynner handlingen i Neon Genesis Evangelion i år 2000, når en ekspedisjon til Antarktis oppdager et massivt vesen som består av lys. Vesenet er den første «Engel», og blir døpt Adam. Når de eksperimenterer med denne «Engelen» går den amok og utløser en massiv eksplosjon (hvor Adam selv reduseres til et embryo). Dette forårsaker en katastrofe som senere får navnet Second Impact, «Det andre nedslaget». Eksplosjonen smelter nesten hele iskappen på Antarktis, ødelegger hele kontinentet og endrer jordens rotasjonsakse. Klimaendringer og enorme flomkatastrofer følger. To milliarder mennesker blir drept som følge av flommene, og i kaoset som følger bryter det ut krig på grunn av mangelen på mat og ressurser. Denne krigen varer i et år og tar livet av halvparten av jordens befolkning før en fredsavtale blir undertegnet i 2001. Sannheten bak Second Impact blir holdt hemmelig for allmennheten ved å hevde at eksplosjonen skyldtes en liten meteoritt med hastighet nær lysets som slo ned i Antarktis.

Seriens egentlige handling begynner i år 2015, 15 år etter katastrofen.

Det er to avslutninger til NGE. Den første avslutningen (episode 25 og 26 av TV-serien) unngår så å si all handling og fokuserer bare på utviklingen av figurene. Filmen Death and Rebirth oppsummerer alt som har skjedd i TV-serien og viser de 10-20 første minuttene av End of Evangelion. I tillegg inneholder «Death and Rebirth» også et par ekstra slettede scener som ikke var med i TV-serien. Den andre avslutningen i «End of Evangelion» erstatter den første avslutningen. Filmen er mer handlingsdrevet og leder alt til en apokalyptisk avslutning.

Liste over episoder av TV-serien[rediger | rediger kilde]

  1. Angel Attack
  2. The Beast
  3. A Transfer
  4. Hedgehog's Dilemma
  5. Rei I
  6. Rei II
  7. A Human Work
  8. ASUKA STRIKES!
  9. Both of You, Dance Like You Want to Win!
  10. Magmadiver
  11. The Day Tokyo-3 Stood Still
  12. She said, «Don't make others suffer for your personal hatred».
  13. Lilliputian Hitcher
  14. Weaving a Story
  15. Those women longed for the touch of others' lips, and thus invited their kisses.
  16. Splitting of the Breast
  17. Fourth Child
  18. Ambivilance
  19. Introjection
  20. Weaving a Story 2: Oral Stage
  21. He was aware that he was still a child.
  22. Don't Be.
  23. Rei III
  24. The Beginning and the End, or "Knockin' on Heaven's Door"
  25. Do you love me?
  26. Take care of yourself.

Figurene[rediger | rediger kilde]

Hovedfigurene i Evangelion sliter konstant med mellommenneskelig forhold. I tillegg kjemper de med sine indre demoner og lider av traumatiske hendelser som har skjedd tidligere i deres liv. Alt dette skaper komplekse forhold. Hideaki Anno beskriver helten Shinji som en gutt som «krymper fra menneskelig kontakt». Gutten har «overbevist seg selv at han er en totalt unødvendig person, så mye at han ikke en gang klarer å begå selvmord».[1]

Hensikten med å presentere figurene kan synes å skulle reflekterte den store depresjonen, behandlingen og tilbakekomsten som Anno selv erfarte før han begynte å jobbe med Evangelion. Assisterende regissør Kazuya Tsurumaki sa om serien: «Om en person som allerede kan leve og kommunisere normalt ser dette, vil han ikke lære noe».[2]

Shinji Ikari[rediger | rediger kilde]

Shinji mistet sin mor i en ulykke under kontakt-eksperimentet mellom henne og Evangelion enhet 01 da Shinji var fire år gammel. Faren hans, Gendo Ikari, begynte etter morens død å løsrive seg fra Shinji og 4 dager senere ble Shinji sendt bort for å bo sammen med en lærer, mens Gendo dro avsted. Ti år senere, ved handlingens begynnelse, sender Gendo et brev til Shinji hvor han ber om et møte. Til Shinjis skuffelse finner han ut at Gendo har andre planer enn å fortsette fra der de brøt av. Han vil at Shinji skal bli pilot for en av de bio-mekaniske Evangelion-enhetene, nemlig Evangelion enhet 01. Shinji blir venner med Toji Suzuhara og Kenzuke Aida etter at de har sett terroren ved å være Evangelion pilot førstehand. Tidligere hadde Toji slått ned Shinji, da hans yngre søster ble skadet under et «Engle»-angrep. I tillegg oppstår det et elsk/hat-forhold mellom han og Asuka. Samtidig sliter Shinji med en frykt for fysisk og nær psykisk kontakt med andre mennesker, i frykt for å oppleve mer smerte. I den engelske dubben er det Spike Spencer som står for stemmen. I den japanske dubben er det Megumi Ogata som har stemmen.

Asuka Langley Soryu[rediger | rediger kilde]

Asuka er en amerikaner av tysk og japansk avstamning. Asukas mor, Kyoko Zeppelin Soryu, var en forsker som ble gal etter et mislykket kontakt-eksperiment med Evangelion enhet 02. Dagen da Asuka fant ut at hun skulle bli pilot for en av Evangelion-enhetene (Evangelion enhet 02), løp hun for å fortelle dette til moren og fant henne hengende død. Faren til Asuka giftet seg på nytt med doktoren til Kyoko, etter å ha hatt en lengre affære med henne. Under begravelsen til Kyoko ser Asuka faren gråte, men i og med at han har giftet seg på nytt anser hun dette som falske tårer og har derfor lovet seg selv å aldri gråte mer. Dette gjør at hun fortrenger mye følelser. I den engelske dubben er det Tiffany Grant som står for stemmen. I den japanske dubben er det Yuko Miyamura som står for stemmen.

Rei Ayanami[rediger | rediger kilde]

Rei er en av de større gåtene i serien. Det er ikke gitt noen særlig forklaring på hvor hun kommer fra før senere i serien. På et tidspunkt i serien, når Misato forlanger å få vite noen av de større sannhetene, bestemmer Ritsuko seg for å fortelle sannheten bak Rei Ayanami, som hevn mot Gendo. Under dette får både Misato og Shinji vite at Rei er en hybrid klone mellom Shinjis mor, Yui, og den andre «Engelen», Lilith. Dette vil da klassifisere Rei som blods-slektningen til Shinji, og hans halv-søster. Rei er lite sosial og kommuniserer sjelden med andre unntatt med Gendo. Reis' rolige vesen går ofte Asuka på nervene og hun ender til slutt opp med å omtale henne som en robot, og kaller henne til tider for «Wondergirl». I den engelske dubben er det Amanda Winn Lee som har stemmen. I den japanske dubben er det Megumi Hayashibara som har stemmen.

Gendo Ikari[rediger | rediger kilde]

Gendo er NERVs toppsjef, og Shinji Ikaris far. Han ble født Gendo Rokubungi, men endret navnet sitt etter at han giftet seg med Yui Ikari. Yui døde i en ulykke under kontakt-eksperimentet mellom henne og Evangelion enhet 01. Siden dette har Gendo vært meget kald og tilbaketrukket. Han sendte bort Shinji for å bo sammen med en lærer og innledet et forhold med Naoko Akagi og senere datteren Ritsuko. I den engelske dubben er det Tristan MacAvery og John Swasey (Director's Cut) som har stemmene. I den japanske dubben er det Fumihiko Tachiki som har stemmen.

Misato Katsuragi[rediger | rediger kilde]

Misato er operativsjef hos NERV, og Shinji og Asukas verge etter at de ankommer Tokyo-3. Da Misato var 14 år gammel ble hun med faren til Antarktis. Like før «Second Impact» fant sted, satte faren hennes henne inn i en beskyttelseskapsel rett før han selv døde. Misato slet med psykologiske arr etter hendelsen og i flere år unngikk hun å sosialisere seg med andre og lot som hun ikke kunne snakke. I den engelske dubben er det Allison Keith som har stemmen. I den japanske dubben er det Kotono Mitsuishi som har stemmen.

Inspirasjon og symbolikk[rediger | rediger kilde]

Evangelion er fylt med allusjoner til biologiske, militære, religiøse, og psykologiske sammenhenger, i tillegg til at Evangelion viser til flere tidligere animeer. Et eksempel er at selve handlingen er tidligere sett i animer som Space Battleship Yamato.[3]

Annos bruk av freudiansk ordbruk og psykoanalytisk teori i tillegg til hans hentydninger til religion og biologi er ofte idiosynkratisk brukt og omtolket til å bære hans budskap. Denne tendensen til Anno har blitt kritisert som «totalt plagiat» og «bare mer hjernespill fra animasjonsteamet».[4] Anno forsvarte seg med at det ikke er mulig å skape et originalt verk uten å låne litt fra en annen anime: «Det er ikke lenger plass for absolutt originalitet i animefeltet, spesielt når man tar for seg at vår generasjon har blitt oppdratt på masseproduserte animer. Alle historier og teknikker unngår ikke å bære en viss følelse av déjà vu. Den eneste veien igjen som vi kan uttrykke oss på er å produsere en collagelignende effekt basert på å sette sammen eksisterende verk».[5]

Mange av figurene deler navn med japanske krigsskip fra andre verdenskrig, som Sōryū Akagi og Katsuragi, selv om skipsnavnene og figurnavnene bruker forskjellig kanji er uttalen den samme. Noen av navnene til de andre figurene viser til andre fiktive verk; som for eksempel de to figurene som er oppkalt etter hovedpersonene i Ryu Murakamis Ai to Genso Fascism (Fascism in Love and Fantasy); Aida Kensuke og Suzuhara Toji).

Psykologi og psykoanalytisk teori[rediger | rediger kilde]

Fra begynnelsen handler serien om mange psykologiske emner. Sitater som blir brukt, navnene på episodene og navnet på bakgrunnsmusikken kommer ofte fra Sigmund Freud[6], i tillegg finnes det kanskje også innflytelse fra psykoanalytikeren Jacques Lacan.[7] Eksempler på freudianske referanser er blant annet «Thanatos», «Oral stage», «Separation Anxiety», og «Mother Is The First Other».

Utsikten og bygningene i Tokyo-3 ser allerede i første episode ut til å være ladet med psykologisk symbolikk.[8] Tilknytningen mellom EVA'ene og deres piloter, og i tillegg det endelige målet med Menneskelig Instrumentalitets Prosjektet bærer en sterk sammenligning med Freuds teorier om intern konflikt og mellommenneskelig kommunikasjon.

Pinnsvin-dilemmaet er et konsept som først ble beskrevet av filosofen Arthur Schopenhauer og ble senere adoptert av Freud. Dilemmaet står å lese i underteksten av episode 4 og funksjonen i denne episoden er å beskrive hennes forhold til Shinji.[9]

Flere av personene har dype psykologisk traumer i forholdene til sine foreldre. Shinjis introversitet og sosiale angst stammer fra da han så sin mor bli drept og det faktum at hans far forlot ham. Asuka ble gjort til målskive for sin mors vanvidd. Den tøffe oppførselen hennes er hennes måte å distansere seg selv fra pinen som oppstod med dette traumet. Å være pilot er den eneste gleden og stoltheten hun har. Misatos far forsømte henne da hun var barn, og etter at han omkom i «Second Impact» sluttet hun å snakke i noen år. I episode 25 uttaler Misato at hun var både tiltrukket av og redd for Ryoji Kaji fordi han minnet henne om sin egen far. Ritsuko oppdaget at hennes egen mor hadde et forhold til Gendo Ikari; etter at moren begikk selvmord utviklet hun et hat/elsk-forhold til Gendo Ikari. De to siste episodene beskrives som: å være ribbet for høyteknologiske apparater og de fargerike bildene som kjennetegner de tidligere episodene i serien. Disse to siste episodene foregår ofte i stumme toner... videre finner et slags avhørspunkt når han (Shinji) spør seg selv - eller blir spurt av en ukjent stemme - og utforsker psykologiske spørsmål.[10]

Spørsmålene får fram uventede svar, spesielt de i forbindelse med Shinjis motivasjon for å være en Evangelion-pilot – nemlig det faktum at han går med på å styre en Evangelion fordi han føler seg verdiløs og frykter medmennesker (spesielt sin far) hvis han ikke gjør dette. Evangelion[11]

Asuka og Rei blir også fremstilt med sine tanker og følelser. Asuka innser at hun vier all sin tid med å være en Evangelion-pilot. Uten dette har hun ingen egen identitet: «Jeg er søppel... jeg er verdiløs.».[12] Rei, som gjennom hele serien har vist minimalt med følelser, viser at hun har en drift i seg, nemlig Thanatos, en lengsel etter å dø: «Jeg er lykkelig, jeg vil dø, jeg vil ha desperasjon, jeg vil gå tilbake til ingenting»[13] I episode 25 viser både Shinji og Asuka at de har lidd tilsvarende skjebner tidligere og funnet forskjellige måter å takle det på. Dette vises videre av Shinji når han påstår at han har ikke noe liv uten Evangelion og dette er motbevist av verdenen vist i episode 26 fulgt av den kjente «Gratulerer»-scenen.[14]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Anno, Hideaki [juli 1995]: «What were we trying to make here?», Neon Genesis Evangelion, Vol. 1, San Francisco: VIZ Media LLC, 170–171. ISBN 1-56931-294-X.
  2. ^ Gainax (20. februar 1998). A Story of Communication: The Kazuya Tsurumaki Interview. Red Cross Book.
  3. ^ «Selv om den trekker fra tidligere klassiske animer som Yamato-seriene i henhold til tilsynelatende handlingen, utenomjordiske vesener, i dette tilfellet kjent som Engler, som angriper Jorden og kun en liten gruppe unge mennesker kan berge den, bruken av imponerende kjemperoboter, – fortellingens egentlige utførelse gjør dette mindre kjent enn å hacke handlingen.» Side 424 hos Napier 2002, oversatt av Wikipedia.
  4. ^ Side 75 av Fujie 2004
  5. ^ Side 76 av Fujie 2004
  6. ^ «Bortsett fra sitater fra Det gamle testamentet er det tallrike tilfeller i Evangelion av langtrekkende referanser til freudianske konsepter som Libido og dødsønske...», side 147, 150 av Fujie 2004, oversatt av Wikipedia
  7. ^ Side 234 av Napier 2002
  8. ^ Side 428 av Napier 2002
  9. ^ «The hedgehog's dilemma... The nearer we get, the deeper we hurt each other... I see.»
  10. ^ Side 426 of Napier 2002, Wikipedias oversettelse.
  11. ^ «Først insisterer han at hva han gjør er ”å berge menneskeheten”. Men når svaret er møtt med responsen ”løgner” snur han til en mer komplekse selvanalyse... han innrømmer å være flyger av Evaene ettersom han har behov for å bli likt av andre, og endelig anerkjenner at han føler seg ”verdiløs” om han ikke er sammen med Evaene.» Side 426 av Napier 2002, Wikipedias oversettelse
  12. ^ Side 426 av Napier 2002
  13. ^ Sitat fra 426 av Napier 2002
  14. ^ «Neon Genesis Evangelion: Final Episode» Translated Speech Script

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]