Nemouridae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nemouridae
Nemoura cinerea
Nomenklatur
Nemouridae
Hører til
steinfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 400 i verden, 132 i Europa, 13 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: for det meste Holarktis
Inndelt i

Nemouridae er en av familiegruppene av steinfluer. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve). De voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Steinfluer finnes bare i nærheten av ferskvann. Selv om de voksne har fire vinger er de ikke særlige dyktige flygere og finnes sjelden langt fra stedet de levde som nymfe.

De fleste artene lever i kjøligere områder og mange finnes på den nordlige halvkule. De mangler også på de kaldeste stedene som i Arktis.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Kroppen er kort og bred, vanligvis brunlig på farge. De er mellom 6 og 15 millimeter lang. Artene i denne gruppen har to svärt korte haletråder (cerci). De fire vingene har samme form, men bakvingene har et tydelig innhakk i bakkanten og er noe mindre enn framvingene. Vingespennet er mellom 12 og 25 millimeter.

Nymfene er ganske flate og har matte brunlige farger.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nemouridae har nymfestadiet i både stillestående og rennende vann, ofte med sterk strøm. Både i mindre bekker, større elver og langs stranden av dammer og innsjøer.

Paringen skjer i vegetasjonen ikke langt fra vannet. Hunnen legger eggene i vannmassene.

Nymfene har utvendige gjeller på bakkroppen og to haletråder. De fleste kryper rundt på bunnen, både på sand bunn og blant planter. De lever av organisk materiale, som alger eller råtnende planter. De voksne spiser ikke.

Nemouridae har ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier. Utviklingen er ofte langvarig og nymfen skifter hud hele 30 ganger.

Systematisk inndeling med norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]