Naturpark Rusenski Lom

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsikt fra festningen i Tsjerven mot Tsjerni Lom, en av tilførselselvene til Rusenski Lom

Naturpark Rusenski Lom er en av Bulgarias elleve naturparker og befinner seg i Ruse oblast, sørøst for byen Ruse. Parken omfatter en canyon-formet dal som gjennomskjæres bl.a. av elven Rusenski Lom, Donaus siste sideelv på høyre side. Parken fikk rettslig vern som naturpark i 1970 og dekker i overkant av tre kvadratkilometer.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Naturparken Rusenski Lom avgrenses av seks landsbyer: Ivanovo, Koshov, Tsjerven, Svalenik og Pisanets. I nærheten finnes også landsbyene Vetovo og Tabasjka. Landsbyene har en befolkning på tilsammen ca. 6000 innbyggere. Næringsgrunnlaget er landbruk med sau- og fedrift, men også honningproduksjon og fruktdyrking. Gjennomsnittsalderen til den fastboende befolkningen er relativt høy, over 50 år (2008). En del av husene i landsbyen eies av folk i byene og brukes i helger og ferier fra april til november.

De øvrige elvene i parken er fra øst Beli Lom som møtes av Malki Lom ved Nissovo. Når Tsjerni Lom treffer Beli Lom like nordøst for Ivanovo, oppstår Rusenski Lom ved 43°41′45″N 26°1′43″Ø

Flora[rediger | rediger kilde]

Parkens flora teller 877 arter (23 % av Bulgarias flora) og blant disse er 30 balkanske og en bulgarsk endemisk plante. Et slag av kongslysslekten (Verbascum dieckianum) finnes i Bulgaria bare i Rusenski Lom. Videre er det i dalen funnet en plante av murerslekten, Potentilla emili-popvii som forøvrig forekommer meget sjeldent i de nordøstlige deler av Bulgaria og langs kysten av Svartehavet. Liljen Fritillaria orientalis (engelsk: Siberian Calf-breeder) ble i 1997 funnet for første gang i dalen og i Bulgaria for øvrig. De 150 individer som er funnet her, er de eneste kjente på Balkanhalvøya. Blant orkideene i dalen er Himantoglossum caprinum (engelsk: Balkan Lizard Orchid) den mest sjeldne.

Fauna[rediger | rediger kilde]

Skorpioner og skolopendere er de mest interessante blant de virvelløse dyrene.

I elven finnes 22 slag fisk såvel som kreps, snegler og muslinger. Videre finnes ti slag amfibier hvorav fem er vernet. På terrassene langs elven finnes scheltopusik blant glasslangene og dessuten østlig smaragdfirfisle (lacerta viridis).

Det er registret 192 fuglearter i naturparken, hvorav 124 i hekkeperioden. Parken er registrert av BirdLife International på listen over Important Bird Areas (IBA) i Bulgaria.

De mest kjente dyreartene er rev, europeisk villkatt, villsvin og ulv.

Kultur[rediger | rediger kilde]

De viktigste kulturminnene innenfor grensen til naturparken er middelalderbyen Tsjerven og klippekirkene i Ivanovo, den siste på UNESCOs liste over verdensarven. Like utenfor naturparken, i retning av byen Ruse finnes Basarbovski kloster, det eneste klippeklosteret som er i bruk i Bulgaria.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Rusenski Lom Nature Park Directorate; Informasjonsbrosjyre 2008