Basarbovski kloster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Basarbovski kloster

Basarbovski kloster (bulgarsk: Басарбовски манастир) også kalt klosteret til den hellige Dimitar Basarbovo er et bulgarsk-ortodoks klippekloster i nærheten av byen Ruse i Ruse oblast nordøst i Bulgaria. Det er det eneste klippekloster i Bulgaria som er i drift. Klosteret ligger i nærheten av landsbyen Basarbovo. Like ved klosteret renner elven Rusenski Lom i nordlig retning mot Donau.

Historie og sagn[rediger | rediger kilde]

Det eldste skriftlige dokument hvor klosteret nevnes er et osmansk skatteregister fra det 15. århundret. Dimitar fra Basarbovo var sauegjeter og levde som munk i et av klosterets huler i fjellet. Dimitar ble tatt av elven og døde i 1685 og ble gjort til helgen etter sin død. Ifølge sagnet viste han seg for en ung og blind pike mens hun sov. Han fortalt hvem han var og ga henne synet tilbake. Som bevis for dette fortalte han henne også hvor hans jordiske levninger kunne finnes, nemlig ved elven hvor klosterkirken er i dag.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Felsenkloster "Hl. Dimitrii Bassarbovski", brosjyre utarbeidet av abbed Archimandrit Emilian, Computer-Sats Verlagshaus PARNAS, 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Historiske opplysninger om klosteret, (engelsk)