National Treasure

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
National Treasure
Generell informasjon
Utgivelsesår2004
Lengde131 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiJon Turteltaub
ProdusentJerry Bruckheimer
John Turteltaub
ManusforfatterHistorie:
Jim Kouf
Marianne & Cormac Wibberley
Manuskript:
Jim Kouf
Oren Aviv
Charles Segars
MusikkTrevor Rabin
SjeffotografCaleb Deschanel
KlippWilliam Goldenberg
Foran kamera
MedvirkendeNicolas Cage
Diane Kruger
Justin Bartha
Sean Bean
Jon Voight
Harvey Keitel
Christopher Plummer
Annen informasjon
BudsjettUS$100,000,000[1]
Prod.selskapBuena Vista International
Premiere19. november 2004
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

National Treasure er en amerikansk eventyrfilm fra 2004.

Den ble etterfulgt av National Treasure – Book of Secrets (2007).

Handling[rediger | rediger kilde]

Benjamin Franklin Gates (Nicolas Cage) er en amerikansk historiker og yngste etterkommer i en lang rekke av skattejegere. Faren hans Patrick Gates (Jon Voight) fraråder ham fra å følge i familiens fotspor, men Ben nekter. En gammel familiehistorie går ut på at en ledetråd ble overlatt til familien av Charles Carroll of Carrollton kort tid før han døde i 1832. Denne ledetråden kan føre til den sagnomsuste "National Treasure" som folk har kjempet over siden antikkens Egypt og senere ble skjult av Founding Fathers of the United States og frimurerne under den amerikanske borgerkrigen. Under en ekspedisjon sammen med dataekspert Riley Poole (Justin Bartha) og ekspedisjonens finansmann, Ian Howe (Sean Bean) prøver Ben å finne et skip som ble fanget i isen i Arktis. I lasterommet på skipet finner Ben en gammel pipe av merskum som var skjult i en tønne med krutt. På pipen er det gravert en gåte som Ben mener viser vei til et usynlig kart skrevet av Timothy Matlack på baksiden av den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Når Ian sier at han er villig til å stjele uavhengighetserklæringen for å finne det neste sporet, begynner de å krangle. I den påfølgende kampen, blir kruttet antent. Ian og hans medskyldige stikker av etter å ha sperret Ben og Riley inne i skipet. Men Ben og Riley klarer å komme seg løs rett før skipet eksploderer. De reiser tilbake til USA, fast bestemt på å stoppe Ian. Ben og Riley prøver å rapportere Ians plan om å stjele erklæringen til FBI, Sikkerhetsdepartementet og Abigail Chase (Diane Kruger) ved Riksarkivet, men det er ingen som tror på dem fordi de mener at det er umulig å stjele erklæringen. Ben bestemmer seg for å stjele erklæringen for å hindre at Ian tar den. Riley hacker seg inn og aktiviserer en sensor som utløser en alarm, og en mekanisme senker erklæringen ned til et rom i kjelleren. For å få adgangskoden til dette rommet, sender Ben en gave til Abigail Chase med usynlig blekk. Når Abigail taster inn passordet til det underjordiske rommet vil det usynlige blekket havne på tastaturet og vise hvilke taster hun brukte til å skrive inn passordet.

Samme kveld, sniker Ben seg inn på en fest ved Riksarkivet og skaffer fingeravtrykkene til Abigail fra et champagne-glass, som han bruker for å komme ned til uavhengighetserklæringen. Riley deaktiverer overvåkningskameraene, og Ben finner passordet ved å bruke kjemikalier som avdekker det usynlige blekket på tastaturet. Idet Ben fjerner erklæringen kommer Ian og hans gjeng som også har hacket seg inn i sikkerhetssystemet, og de skyter mot Ben som klarer å rømme med erklæringen. I gavebutikken får en ansatt øye på uavhengighetserklæringen, og hun tror at Ben prøver å stjele en av butikkens kopier. Ben må betale for dokumentet med kredittkort. I det han forlater bygningen, følger Abigail ham etter ham, og hun skjønner hva planen deres går ut på plan. Abigail tar uavhengighetserklæringen fra Ben før hun blir kidnappet av Ian og hans menn som tror hun har den ekte erklæringen. Ben redder henne men Ian tar uavhengighetserklæringen. Men Ben kjøpte en kopi sammen med den ekte erklæringen, og Ian fikk den falske.

Abigail vil at erklæringen skal returneres, men Ben og Riley tvinger henne til å samarbeide for å undersøke erklæringen. FBI sporer Bens identitet gjennom kredittkortet hans, så Ben, Riley og Abilgail søker tilflukt hos Bens far i Philadelphia, til hans fars overraskelse og forferdelse. De undersøker erklæringen og ser ett merke på baksiden, som Ben mener å referere til en rekke brev skrevet av Benjamin Franklin. Bens far eide en gang disse brevene, men nylig donerte ham dem til et museum. Ben og Riley reiser til museet, hvor de dekoder meldingen som peker til Independence Hall og Liberty Bell, men Ian og hans menn er også på vei dit. De kommer seg inn i tårnet og de finner et par briller med flere fargede linser gjemt i en murstein. Brillene avslører enda en ledetråd på baksiden av erklæringen. Når de får øye på Ian og hans menn, bestemmer de seg for å dele seg opp.

Abigail og Riley mister erklæringen, og Ian finner den. Men Ben blir tatt til fange av FBI-agent Peter Sadusky (Harvey Keitel). Abigail kontakter Ian og tilbyr ham neste ledetråd i bytte mot hans hjelp til å redde Ben fra FBI. Ian lokker FBI til USS Intrepid i New York City, hvor Ians menn hjelper Ben å unngå FBI. Ian returnerer erklæringen som lovet, men han har kidnappet Bens far, Patrick, og han tvinger Ben til å komme med flere ledetråder som peker mot Trinity Church. Inne i kirken finner Ben enda en ledetråd. De oppdager en hemmelig tunnel i kjelleren som fører ned en sjakt med en gammel trapp og heissystem. På bunnen av sjakten, finner de et rom med en lykt. Ben og Patrick bruker lykten til å overbevise Ian om at lykten er en referanse til Old North Church i Boston.

Ian og hans menn låser Ben, Riley, Abigail og Patrick i bunnen av sjakten før de kommer seg opp til overflaten, uvitende om at de har fått en falsk ledetråd. Ben presser deretter på en knapp på veggen som åpner en passasje til et gigantisk kammer som inneholder National Treasure og en trapp som fører til overflaten. Ben ringer til FBI og får vite at Sadusky er en frimurer. De lager en avtale: uavhengighetserklæringen returneres i bytte mot at Ben, Riley og Abigail blir renvasket, og Gates-familien og Riley blir gitt æren for oppdagelsen av skatten som skal fordeles til forskjellige museer. Ian og hans menn blir tatt av FBI ved Old North Church. Ben og Riley aksepterer 1 % av skattens verdi i finnerlønn. Ben og Abigail kjøper et herskapshus for sin andel, og Riley kjøper en Ferrari med sin del. I det Riley kjører sin vei, får Ben et skattekart fra Abigail som hun har lagd selv før hun går smilende inn i det nye huset deres, med Ben som løper etter henne.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]