Nasjonale mesterskap i landeveissykling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Nasjonale mesterskap i landeveissykling arrangeres årlig av de nasjonale forbundene. De fleste mesterskapene arrangeres i månedsskiftet juni/juli der det er lagt inn en pause i den internasjonale rittkalenderen. Australia og New Zealand avholder mesterskapene sine i januar, mens USA arrangerer sitt mesterskap i mai.

I landeveissykling krones nasjonale mestere i landeveisritt, temporitt og kriteriumsritt (gateritt). De fleste nasjoner arrangerer mesterskap for kvinner, menn og U23 (menn) den samme uka. Der deltakelsen er dårlig, kan U23 og elite slås sammen, eller flere nasjoner arrangerer felles konkurranse. I blant annet Australia er det åpent mesterskap der ryttere fra andre nasjoner også kan delta i rittet.

Mesterskapstrøyer[rediger | rediger kilde]

En nasjonal mesterskapstrøye blir premiert vinnerne av de respektive konkurransene. Trøyene er sponset av de nasjonale forbundene og godkjent av UCI. Trøyen kan bæres frem til neste mesterskap påfølgende år, og bæres i alle ritt utenom i VM. Tidligere vinnere kan bruke sin nasjons farger i kragen eller på ermene på sykkeltrøyen etter ønske.

De nasjonale trøyene er ranket bak VM-trøyene og de enkelte ritts klassifikasjonstrøyer, som den gule trøyen i Tour de France, den rosa trøyen i Giro d'Italia, gullfargede trøyen i Vuelta a España osv. Vinnere av landeveisritt kan kun bruke trøyen i landeveisritt (som ordinære etapper i etapperitt eller i endagsritt), mens vinnerne av tempo kun kan bruke trøyen i temporitt eller tempoetapper i etapperitt.

Trøyene er som oftest formet som den enkelte nasjons flagg eller bruker fargene fra flagget. Noen trøyer bærer farger som er forbundet med nasjonen den representerer, som Tysklands som er hvit og Australias som har store innslag av gul og grønn.

Eksempler[rediger | rediger kilde]