Magnus Bäckstedt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Magnus Bäckstedt
Magnus Maximus
BäckstedtC.jpg
Født30. januar 1975 (46 år)
Sverige Linköping, Sverige
Beskjeftigelse SykkelrytterRediger på Wikidata
Ektefelle Megan Hughes (2000–)[1]Rediger på Wikidata
Barn Elynor Bäckstedt, Zoe BäckstedtRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Rytterinformasjon
DisiplinLandeveissykling
RyttertypeKlassiker-spesialist
Høyde193 cm
Profesjonelle lag
1996–1997
1998–2001
2002–2003
2004
2005–2007
2008
Collstrop-Palmans
Crédit Agricole
Team Fakta
Alessio-Bianchi
Liquigas
Team Garmin
Meritter
Tour de France1 etappeseier
Nasjonal mesterSverige Temporitt (2003)
Sverige Landeveisritt (2007)
AndreParis–Roubaix (2004)

Sist oppdatert: 6. februar 2009

Magnus Bäckstedt (født 30. januar 1975 i Linköping) er en svensk tidligere landeveissyklist.

I 1998 ble han den første svenske syklisten som vant en etappe i Tour de France, og i 2004 vant han det prestisjefylte endagsløpet Paris–Roubaix, også dette som første svenske.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Magnus Bäckstedt debuterte i det belgiske laget Collstrop-Lystex i 1996, som 21-åring, etter et framgangsrikt første år som amatør. I løpet av debutåret som profesjonell vant han sørafrikanske Boland Bank Tour og tok andreplassen i det franske endagsrittet GP d'Isbergues. Året etter vant han også det sistnevnte rittet og de store lagene fikk øynene opp for han. Blant annet GAN-laget, som senere byttet navn til Crédit Agricole, ville ha ham i sin lagoppstilling og svensken skrev under for laget. I sitt første år i Crédit Agricole konkurrerte han i sitt første Paris–Roubaix og endte på syvendeplass. Han ble også uttatt til Tour de France og overrasket alle ytterligere da han vant den 19. etappen med målgang i Autun.

Årene som fulgte hadde han kneproblemer og etter et svakt 2001 bestemte ledelsen i Crédit Agricole seg for å ikke forlenge kontrakten. Til slutt fikk han en kontrakt med det lille danske laget Team Fakta. I løpet av sine to år i laget vant han intergirokonkurransen og ble nummer to på den ene tempoetappen i Giro d'Italia 2003, tross en punktering. Han ble også nummer to i endagsrittene GP d'Ouverture la Marseillaise og Nokere-Koerse. Team Fakta la ned sin virksomhet i slutten av 2003 og han ble kontaktet av flere italienske lag som ville ha han. Før sesongen 2004 gikk han til italienske Alessio-Bianchi.

I april 2004 vant svensken, som første skandinav, vårklassikeren Paris–Roubaix, det største endagsrittet, og ble umiddelbart et kjent navn innenfor sykkelsporten. Da Alessio-Bianchi la ned på slutten av 2004 skrev Bäckstedt under for det nye italienske ProTour-laget Liquigas-Bianchi. Sesongen startet med en del sykefravær, men Bäckstedt kom tilbake innen vårklassikerne startet for året. Han var blant annet ute i et lang utbruddsforsøk under Flandern rundt. Bäckstedt endte på fjerdeplass i Paris–Roubaix det året.

Magnus Bäckstedt konkurrerte for Liquigas mellom 2005 og 2007. Under Tour de France 2005 ble han nummer to på 7. etappe, etter Robbie McEwen.

Fra 2008-sesongen konkurrerer han for Garmin-Chipotle. Under sin første konkurranse med det nye laget, på den femte etappen av Tour of Qatar, brøt han kragebeinet i en velt. Noen uker senere var Bäckstedt tilbake fra sin skade. I april 2008 endte han på andreplass etter Joost Posthuma på etappe 3b under Tredagers i De Panne.

Garmin-Chipotle, med Magnus Bäckstedt i troppen, vant lagtempoetappen under Giro d'Italia 2008, men Bäckstedt måtte gi seg etter ni etapper. Bäckstedt var også med i Tour de France 2008, men måtte gi seg da han ikke rakk tidsfristen på den 7. etappen på grunn av sykdom.

Han hadde kontrakt med Garmin-Slipstream for 2009-sesongen, men annonserte 6. februar at han la opp som aktiv syklist, blant annet grunnet skader og sykdom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.cyclist.co.uk[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]