Narva (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Narva
Vårflom i de vanligvis tørrlagte fossefallene i Narva ved utløpet av Narvareservoaret.
LandEstland, Russland
Lengde77 km[1]
Nedbørfelt56 200 km²[1]
Middelvannføring415 /s[1]
StartPeipus
  – Høyde30 moh.
MunningFinskebukta
Narva
Kart
Narva
58°59′14″N 27°43′49″Ø

Narva (estisk: Narva jõgi; russisk: Нарва) er ei grenseelv mellom Estland og Russland. Elva renner fra innsjøen Peipus og nordover til Narvabukta i Finskebukta. Ved elva ligger den estiske byen Narva på vestsiden, mens den russiske byen Ivangorod ligger på østsiden. Elva er 75 kilometer lang, og har et nedbørfelt56 200 km².[1] Den er i gjennomsnitt 300 meter bred og 5 meter dyp. Elva har gitt navn til Narvakulturen og byen Narva. Narva betyr trolig elv eller stryk på vepsisk.

Elva renner nordover fra innsjøen Peipus, som har en rekke tilførselselver i det lave landskapet sør for innsjøen. De har utspring vesentlig i Russland, noe i Estland og Latvia, og helt sør så vidt også i det aller nordligste Belarus.

Elveleiet er stort sett myrlendt eller skogkledt. Den er regulert for vannkraft ved Narva, hvor det russiskeide Narva vannkraftverk på 125 MW siden 1955 har demmet opp Narvareservoaret191 km². Utbyggingen utnytter vannfallet som skjer der elva renner ned Baltiske Klint og danner et naturlig fossefall. Her ble tekstilfabrikanten Kreenholmi Valduse etablert allerede i 1857 basert på vannkraften.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Нарва (река)». Store sovjetiske encyklopedi (russisk). Besøkt 28. januar 2016. 
Narva er en grenseelv, her med estiske Narva festning til venstre, og russiske Ivangorod festning til høyre.