Narva (elv)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Narva
Narva

Kart over Narva

Land Estland, Russland
Lengde 77 km 
Nedbørfelt 56 225 km² 
Middelvannføring 400 /s 
Start Peipus
  – Høyde 30 moh.
Munning Finskebukta

Narva (estisk: Narva jõgi; russisk: Нарва) er ei grenseelv mellom Estland og Russland. Elva renner fra innsjøen Peipus og nordover til Narvabukta i Finskebukta. Ved elva ligger den estiske byen Narva på vestsiden, mens den russiske byen Ivangorod ligger på østsiden. Elva er 75 km lang, og i gjennomsnitt 300 meter bred og 5 meter dyp. Elva har gitt navn til Narvakulturen og byen Narva. Narva betyr trolig elv eller stryk på vepsisk.

Narva er grenseelv, her med estiske Narva festning til venstre, og russiske Ivangorod festning til høyre.

Elva renner fra Peipsisjøen nordover, men tilførselselvene til Peipsisjøen er også en del av vassdraget, som dermed er på hele 56 225 km². Tilførselselvene er mange i det lave landskapet sør for Peipsisjøen, og har sine utspring vesentlig i Russland, noe i Estland og Latvia, og helt sør så vidt også i det aller nordligste Hviterussland.

Elveleiet er stort sett myrlendt eller skogkledt. Den er kun regulert for vannkraft ved Narva, hvor det russiskeide Narva vannkraftverk på 125 MW siden 1955 har demmet opp det relativt store Narvareservoaret på 191 km². Utbyggingen utnytter vannfallet som skjer der elva renner ned Baltiske Klint og danner et naturlig fossefall. Her ble tekstilfabrikanten Kreenholmi Valduse etablert alleree i 1857 basert på vannkraften.