Napier (bilmerke)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Napier var et britisk bilmerke, eid av firmaet D Napier & Son. De begynte med produksjon av bilmotorer i 1899. Da de konverterte S. F. Edge sin Panhard-Levassor til rattstyring og monterte inn en av sine egne motorer, ble Edge så fornøyd at han gikk inn i en avtale om å selge alt de kunne produsere, så fremt han fikk enerett.

Edge profilerte Napier blant annet i motorsport. I 1902 vant de Gordon Bennet Trophy Race, en fjær i hatten for fabrikken, da det var et av de viktigste løpene på den tiden.

Allerede i 1904 kom de med en seksylindret motor. De hverken oppfant denne typen motorer eller var de første som brukte de i en bil, men de var veldig tidlig ute med å få det lønnsomt.

I 1904 åpnet de en fabrikk i Boston, USA, for å omgå den amerikanske importavgiften på 45% på komplette biler.

I 1912 kjøpte firmaet tilbake rettighetene av Edge, og utvidet blant annet med å produsere flymotorer. Deres mest kjente produkt var flymotoren Napier Lion i tiden rundt første verdenskrig.

I 1924 opphørte produksjonen av biler, og i 1945 firmaet overtatt av English Electric, og i 1962 endte de til slutt opp som en avdeling i Rolls-Royce.