Hopp til innhold

Nakhimovordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for 2. klasse av Nakhimovordenen, 1944

Nakhimovordenen (russisk: Орден Нахимова) er en sovjetisk og russisk orden innstiftet 3. mars 1944 til belønning av fremragende innsats under andre verdenskrig. Ordenen er oppkalt etter admiral Pavel Nakhimov (1802–1855). Den ble tildelt for offiserer i Sovjetunionens flåte som utmerket seg i kamp ved å ødelegge fiendtlige orlogsfartøyer og konvoier eller som ledet planlegging av seiersrike marineoperasjoner.

Det øverste sovjet i Den russiske føderasjon fastsatte 20. mars 1992 rammene for et nytt russisk ordensvesen. Her ble flere av Sovjetunionens utmerkelser videreført. Blant disse var Nakhimovordenen, samt også Aleksander Nevskij-ordenen, Suvorovordenen, Usjakovordenen og Kutuzovordenen.

Nakhimovordenen fikk i 2010 nye statutter og ny utforming og tildeling av ordenen er gjenopptatt. Ordenen rangerer fra 2010 som nummer som nummer ni av 15 ordener i Den russiske føderasjons ordensvesen.

Nakhimovordenen i Sovjetunionen

[rediger | rediger kilde]

Nakhimovordenen var én av flere militære ordener innstiftet i årene 1942–1944 for å belønne landets fremste offiserer under andre verdenskrig. Den fremste ordenen for militær innsats var Seiersordenen, som bare ble et fåtall marskalker til del. Andre ordener, som Nakhimovordenen, Usjakovordenen, Suvorovordenen, Aleksander Nevskij-ordenen, Kutuzovordenen og Usjakovordenen, fikk større utbredelse.

Inndeling

[rediger | rediger kilde]

Nakhimovordenen hadde fra 1944 to klasser:

  • 1. klasse
  • 2. klasse

Til ordenen hører en medalje i én valør, gull.

Insignier

[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Nakhimovordenen består av en femtagget stjerne der hver av stjernenes tagger er utformet som et anker i sølv. For 1. klasse er ankrene besatt med rubiner, for 2. klasse er ankrene rødemaljerte. Grupper av stråler er plassert i vinklene mellom ankrene. Strålene er i gull for 1. klasse og i sølv for 2. klasse. Midtmedaljongen er blåemaljert og har et venstrevendt portrett av Pavel Nakhimov i gull for 1. klasse og i sølv for 2. klasse, med innskriften Admiral Nakhimov i kyrilliske bokstaver i en bue over portrettet. Under portrettet er det satt to laurbærgrener forbundet av hammer og sigd.

Ordenstegnet varierer i størrelse etter klasse. For 1. klasse har ordenstegnene en diameter på 50 mm, mens ordenstegnene for 3. klasse er 44 mm. Ordenstegnene for Nakhimovordenen bæres på brystets høyre side.

Båndstripen er oransje med svarte striper.

1. klasse 2. klasse
Båndstripe

Tildeling

[rediger | rediger kilde]

Nakhimovordenen ble tildelt høyerestående offiserer for fremragende innsats i planlegging og utførelse av seiersrike sjøkampoperasjoner. 1. klasse ble tildelt admiraler og deres nestkommanderende. Det ble foretatt 80 tildelinger av 1. klasse. Ordenens 2. klasse ble tildelt kommandanter av skvadroner og fartøyer. Det ble foretatt 467 tildelinger av 2. klasse.

Nakhimovordenen i Den russiske føderasjon

[rediger | rediger kilde]

Det øverste sovjet i Den russiske føderasjon fastsatte 20. mars 1992 rammene for et nytt russisk ordensvesen. Her ble flere av Sovjetunionens utmerkelser videreført. Blant disse var Nakhimovordenen sammen med Aleksander Nevskij-ordenen, Suvorovordenen, Usjakovordenen og Kutuzovordenen. Det ble ikke foretatt nye tildelinger av Nakhimovordenen i tiden fra 1992 til ordenen ble reformert i 2010.

Nyordning 2010

[rediger | rediger kilde]
Ordenstegnet for Nakhimovordenen, slik det ble fastsatt i 2010

Den russiske føderasjons ordensvesen ble nyordnet ved president Dmitrij Medvedevs dekret av 7. september 2010 og Nakhimovordenen fikk nye statutter og nytt utseende.[1] Ordenen har fra 2010 én klasse. Nakhimovordenen kan nå igjen tildeles for militær innsats. Nakhimovordenen rangerer fra 2010 som nummer ni av Russlands 15 ordener, bak Andreasordenen, Sankt Georgsordenen, Fedrelandets fortjenstorden, Aleksander Nevskij-ordenen, Suvorovordenen, Usjakovordenen, Zjukovordenen og Kutuzovordenen, men foran Ordenen for mot.

Insignier

[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Nakhimovordenen er fra 2010 er blåemaljert sølvkors med utbøyde armer. I korsvinklene er det plassert rødemaljerte ankre i sølv. Midtmedaljongen, som er omgitt av ankerkjetting, er i blå emalje og har et venstrevendt portrett av Pavel Nakhimov med grener av laurbær og eik nederst. Innskriften «АДМИРАЛ НАХИМОВ» (admiral Nakhimov) er plassert i en bue over portrettet.

Ordensbåndet er oransje med en bred svart midtstripe og smale svarte kantstriper, tilsvarende båndstripen for ordenens 1. klasse fra sovjettiden. Oransje og svart er også fargene til Sankt Georgsordenen.

Tildeling

[rediger | rediger kilde]

Nakhimovordenen kan fra 2010 tildeles offiserer for organisering og ledelse av operasjoner med vellykket resultat, enten dette har funnet sted innen det russiske sjøforsvaret eller i samarbeid med enheter fra andre forsvarsgrener. Ordenen kan også tildeles militære avdelinger. Nakhimovordenen kan også tildeles utenlandske offiserer som deltar i strid sammen med russiske styrker.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Указ Президента Российской Федерации от 7 сентября 2010 г. N 1099 "О мерах по совершенствованию государственной наградной системы Российской Федерации", presidentdekret av 7. september 2010 om Den russiske føderasjons system av statlige utmerkelser, fra Российская газета, Russlands lovtidend/lysningsblad, utgitt 15. september 2010.
  • John D. Clarke: Gallantry Medals and Decorations of the World, Barnsley: Leo Cooper, 2001, s. 199–200.
  • Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 163.
  • Robert Werlich: Russian orders, decorations and medals. Including those of Imperial Russia, the Provisional Government, and the Soviet Union, 2. utgave, Washington, DC: Quaker Press, 1981, s. 123–124.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata