Hopp til innhold

Usjakovordenen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ordenstegn for 1. klasse av Usjakovordenen, 1944

Usjakovordenen (russisk: Орден Ушакова) er en sovjetisk og russisk orden innstiftet 3. mars 1944 til belønning av fremragende ledelsesinnsats i Sovjetunionens flåte. Ordenen er oppkalt etter admiral Fjodor Usjakov (1744–1817). Den ble tildelt for seierrik planlegging og utførelse av sjømilitære operasjoner under andre verdenskrig.

Det øverste sovjet i Den russiske føderasjon fastsatte 20. mars 1992 rammene for et nytt russisk ordensvesen. Her ble flere av Sovjetunionens utmerkelser videreført. Blant disse var Usjakovordenen, samt også Aleksander Nevskij-ordenen, Suvorovordenen, Kutuzovordenen og Nakhimovordenen.

Usjakovordenen fikk i 2010 nye statutter og ny utforming og tildeling av ordenen er gjenopptatt. Ordenen rangerer fra 2010 som nummer som nummer seks av 15 ordener i Den russiske føderasjons ordensvesen.

Usjakovordenen i Sovjetunionen

[rediger | rediger kilde]

Usjakovordenen var én av flere militære ordener innstiftet i årene 1942–1944 for å belønne landets fremste offiserer under andre verdenskrig. Den fremste ordenen for militær innsats var Seiersordenen, som bare ble et fåtall marskalker til del. Andre ordener, som Usjakovordenen, Suvorovordenen, Aleksander Nevskij-ordenen, Kutuzovordenen og Nakhimovordenen, fikk større utbredelse.

Inndeling

[rediger | rediger kilde]

Usjakovordenen var i sovjettiden inndelt i to klasser:

  • 1. klasse
  • 2. klasse

Til ordenen hørte en medalje i sølv.

Insignier

[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Usjakovordenen består av en strålebesatt femtagget stjerne med utbøyde tagger. Stjernen er påsatt et anker i sølv og har over dette en blåemaljert midtmedaljong som bærer et portrett av Fjodor Usjakov. Portrettet er flankert av innskriften «admiral Usjakov» på russisk med kyrilliske bokstaver. For 1. klasse er stjernen laget av platina med portrettet i gull, for 2. klasse er stjernen i gull med portrettet i sølv. Ordenstegnet for 1. klasse har også grener i eik og laurbær i medaljongens nedre del.

Båndstripen for 1. klasse er hvit med blå striper langs kantene og i midten. For 2. klasse er båndstripen hvit med blå kantstriper.


1. klasse 2. klasse
Båndstripe

Tildeling

[rediger | rediger kilde]

Usjakovordenens øverste klasse ble tildelt øverstkommanderende for flåter, øverstkommanderende for flåteoperasjoner, admiraler og viseadmiraler i det sovjetiske sjøforsvaret, mens 2. klasse ble tildelt lavererangerende offiserer.

Ordenen kunne tildeles sovjetborgere, så vel som utlendinger.

Usjakovordenen i Den russiske føderasjon

[rediger | rediger kilde]

Det øverste sovjet i Den russiske føderasjon fastsatte 20. mars 1992 rammene for et nytt russisk ordensvesen. Her ble flere av Sovjetunionens utmerkelser videreført. Blant disse var Usjakovordenen sammen med Aleksander Nevskij-ordenen, Suvorovordenen, Kutuzovordenen og Nakhimovordenen. Det ble ikke foretatt nye tildelinger av Usjakovordenen i tiden etter 1992.

Nyordning 2010

[rediger | rediger kilde]
Ordenstegn for Usjakovordenen, slik det er fastsatt i 2010

Den russiske føderasjons ordensvesen ble nyordnet ved president Dmitrij Medvedevs dekret av 7. september 2010 og Usjakovordenen fikk nye statutter og nytt utseende.[1] Ordenen har fra 2010 én klasse. Den kan nå igjen tildeles for militær innsats. Usjakovordenen rangerer fra 2010 som nummer seks av Russlands 15 ordener, bak Andreasordenen, Sankt Georgsordenen, Fedrelandets fortjenstorden, Aleksander Nevskij-ordenen og Suvorovordenen, men foran Zjukovordenen.

Insignier

[rediger | rediger kilde]

Ordenstegnet for Usjakovordenen er fra 2010 gitt korsform med utbøyde armer. Korset er i sølv med blå emalje og har strålegrupper i sølv i korsvinklene. Korset er belagt med et anker i sølv og over dette igjen er midtmedaljongen plassert. Midtmedaljongen er i blå emalje og bærer Fjodor Usjakovs portrett i gull. Usjakov er avbildet med ansiktet halvvegs vendt til venstre. Under portrettet er det plassert laurbær- og eikegrener. Over portrettet står innskriften «АДМИРАЛ УШАКОВ» (admiral Usjakov) skrevet med gullbokstaver. Medaljongen er omgitt av ankerkjetting.

Ordensbåndet er hvitt med en bred lys blå midtstripe og smale kantstriper i samme farge. Dette tilsvarer båndstripen for 1. klasse av Usjakovordenen i sovjetårene.

Tildeling

[rediger | rediger kilde]

Usjakovordenen kan fra 2010 tildeles ledende sjømilitære offiserer for dyktig organisering og ledelse av sjøoperasjoner med vellykket resultat. Ordenen kan også tildeles flåteenheter. Utenlandske offiserer som deltar i strid sammen med russiske styrker kan også tildeles Usjakovordenen.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Указ Президента Российской Федерации от 7 сентября 2010 г. N 1099 "О мерах по совершенствованию государственной наградной системы Российской Федерации", presidentdekret av 7. september 2010 om Den russiske føderasjons system av statlige utmerkelser, fra Российская газета, Russlands lovtidend/lysningsblad, utgitt 15. september 2010.
  • John D. Clarke: Gallantry Medals and Decorations of the World, Barnsley: Leo Cooper, 2001, s. 197-198.
  • Poul Ohm Hieronymussen og Jørgen Lundø: Europæiske ordner i farver, København: Politikens forlag, 1966, s. 162-163.
  • Robert Werlich: Russian orders, decorations and medals. Including those of Imperial Russia, the Provisional Government, and the Soviet Union, 2. utgave, Washington, DC: Quaker Press, 1981, s. 122.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata