Pavel Nakhimov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pavel Nakhimov
Pavel Nakhimov.jpg
Født 5. juli 1802
Q4498430
Død 12. juli 1855
Sevastopol
Gravlagt St. Vladimir's Cathedral
Utdannet ved Sea Cadet Corps
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet
Utmerkelser 1. klasse av Sankta Annas orden, 4. klasse av Sankt Vladimirs orden, Order of St. George, 4th class, 2. klasse av Sankta Annas orden, 3. klasse av Sankt Vladimirs orden, 1. klasse av Sankt Stanislaus-ordenen, 2. klasse av Sankt Vladimirs orden, Order of St. George, 2nd class, Order of the White Eagle, Order of the Bath, Frelserens orden

Pavel Stepanovitsj Nakhimov (russisk: Павел Степанович Нахимов; født 23. junijul./ 5. juli 1802greg. i Gorodok - en landsby nær byen Vjasma i guvernementet Smolensk i Russland, død 30. junijul./ 12. juli 1855greg. i Sevastopol) var en russisk sjøoffiser. Han er en av de mest berømte admiralene i historien til den russiske marinen, og er best kjent som sjef for både de sjømilitære og landstyrkene under den russiske beleiringen av Sevastopol under Krimkrigen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Pavel Nakhimov var sønn av en russisk pensjonert major. I 1815 begynte han på marinekademiet i Sankt Petersburg.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han gjorde sin aller første sjøreise i 1817 om bord på fregatten «Feniks» som blant annet reiste utenfor kysten av Sverige og Danmark. Kort tid senere ble han forfremmet til underoffiser. I februar 1818 gikk han opp til eksamen for å begynne som sjøkadett og han ble nesten umiddelbart tildelt en plass i den russiske Østersjøflåten.

I begynnelsen av hans sjømilitære karriere var Nakhimovs erfaring begrenset kun til reiser i Østersjøen og en mer omfattende tur fra den russiske havnebyen Arkhangelsk til marinebasen Kronstadt som lå nær byen St. Petersburg. Hans militære gjennombrudd kom i mars 1822 da han ble tildelt ansvaret fregatten «Kreiser» som var en del av en ekspedisjon som var ledet av kjente russiske oppdageren Mikhail Lazarev som allerede hadde gjennomført flere ulike reiser over det meste av verden.

I løpet av verdensomseilingen med fregatten Kreiser som tok tre år ble Nakhimov forfremmet til graden løytnant. På slutten av denne ekspedisjonen mottok han sin første pris, nemlig St. Vladimir IV-ordenen. Han returnerte etter ekspedisjonen til sitt hjemland og slo seg ned i Smolensk og i løpet av sin tid borte fra den russiske flåten ble han forelsket i en jødisk kvinne ved navn Aesjya. Hun var av fransk og ukrainsk avstamning og var mye yngre enn det han var. Han giftet seg med henne i løpet av sommeren 1825.

I 1825 ble Nakhimov tildelt styringen av krigsskipet «Azov» med over 70 kanoner som gjorde sin jomfrutur fra Arkhangelsk til Kronstadt høsten 1826. Det var på denne turen han fikk nyheten om at hans kone var gravid med det som senere skulle vise seg å være tvillingjenter som ble hetende Natalja og Olga.

Krimkrigen: Under Krimkrigen utmerket Nakhimov seg ved å tilintetgjøre store deler av den ottomanske flåten ved Sinope i 1853. Han har senere beskrevet det som hans fineste time da han under beleiringen av Sevastopol forsvarte byen og dets havn mot ottomanerne fra en base for den russiske Svartehavsflåten. Han ble utnevnt til admiral på grunn av dette slaget, men han ble dødelig såret i hodet av en snikskytter kort tid senere og døde av skadene to dager etterpå.

Nakhimov ble gravlagt i St. Vladimir-katedralen i Sevastopol sammen med flere andre russiske offiserer. Det ble også reist et monument til hans minne. Han ble tildelt flere æresbevisninger posthumt. Nakhimov-ordenen ble bevart som en av de høyeste militære dekorasjoner i Sovjetunionen. I Sovjetunionen ble Nakhimov sjøskole introdusert for tenåringer og ble oppkalt etter den berømte admiralen.