Nachman Dushanski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nachman Dushanski
Født29. desember 1919
Šiauliai
Død20. februar 2008 (88 år)
Haifa
Utdannet ved Universitetet i Vilnius
Parti Sovjetunionens kommunistiske parti
Utmerkelse Leninordenen, Røde stjerne-ordenen, 2. klasse av Fedrelandskrigens orden, 1. klasse av Fedrelandskrigens orden

Nachman Dushanski (Også stavet Nachman Dushansky, Nachman Dushanskiy, Nachmanas Dusanskis, Душанский Нахман Ноахович) (født 1919 i Litauen, død 2008 i Israel) var en rømling som var ønsket angående krigsforbrytelser under Rainiai-massakren i juni 1941.

Etter den sovjetiske okkupasjonen av Litauen, begynte han å jobbe for det sovjetiske hemmelige politiet i 1940, et arbeid som han skal ha fortsatt med over en periode på omkring 30 år. Tiltalen mot Dushanski inneholder blant annet navn på ni personer som Dushanski enten bidro til å deportere eller sørget for å deportere selv. Ifølge påtalemyndighetene, inkluderte flere av disse ofrene, anti-sovjetiske motstandsfolk som hadde søkt tilflukt i forskjellige skogsområder for å unnslippe forfølgelse fra de kommunistiske myndighetene.

Fordi han var jøde, flyktet han til Israel fra Sovjetunionen etter Sovjets fall i 1991. I 2001 ble en arrestordre for Dushanski utstedt og Litauen ba formelt om at de israelske myndigheter skulle utlevere Dushanski til Litauen slik at de kunne stille ham for retten for krigsforbrytelser. Israel, derimot, nektet å etterkomme denne anmodningen, og de har tidligere også nektet andre forespørsler om samarbeid i etterforskningen, også når det gjelder andre personer som er ettersøkt for krigsforbrytelser og som har søkt tilflukt i Israel.

Han døde i Israel i 2008. Da var han 89 år gammel.