Nachman Dushanski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nachman Dushanski
Født29. des. 1919Rediger på Wikidata
ŠiauliaiRediger på Wikidata
Død20. feb. 2008Rediger på Wikidata (88 år)
HaifaRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i VilniusRediger på Wikidata
Parti Sovjetunionens kommunistiske partiRediger på Wikidata
Utmerkelser Leninordenen, Den røde stjernes orden, 2. klasse av Fedrelandskrigens orden, 1. klasse av Fedrelandskrigens ordenRediger på Wikidata

Nachman Dushanski (Også stavet Nachman Dushansky, Nachman Dushanskiy, Nachmanas Dusanskis, Душанский Нахман Ноахович) (født 1919 i Litauen, død 2008 i Israel) var en sovjetisk-israelsk statsborger ettersøkt for krigsforbrytelser under Rainiai-massakren i juni 1941.

Etter den sovjetiske okkupasjonen av Litauen, begynte han å jobbe for det sovjetiske hemmelige politiet i 1940, et arbeid som han skal ha fortsatt med over en periode på omkring 30 år. Tiltalen mot Dushanski inneholder blant annet navn på ni personer som Dushanski enten bidro til å deportere eller sørget for å deportere selv. Ofrene var anti-sovjetiske motstandsfolk som hadde søkt tilflukt i forskjellige skogsområder for å unnslippe forfølgelse fra de kommunistiske myndighetene.

Fordi han var jøde, flyktet Dushanski til Israel etter Sovjets fall i 1991. I 2001 ble en arrestordre for Dushanski utstedt og Litauen ba formelt om at de israelske myndigheter skulle utlevere ham til Litauen slik at de kunne stille ham for retten for krigsforbrytelser. Israel, derimot, nektet å etterkomme denne anmodningen, og de har tidligere også nektet andre forespørsler om samarbeid i etterforskningen, også når det gjelder andre personer som er ettersøkt for krigsforbrytelser og som har søkt tilflukt i Israel.

Han døde i Israel i 2008.