Hopp til innhold

Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «NIFU»)
Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning
Offisielt navnNordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU)
Org.formStiftelse
Org.nummer976073169
Stiftet28. desember 1995
LandNorge
HovedkontorOslo
DirektørVibeke Opheim
DirektørSveinung Skule
Antall ansatte 86[1][2] (2020)
Nettstedwww.nifu.no

Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) er et norsk samfunnsvitenskapelig forskningsinstitutt. Instituttet er organisert som en ideell stiftelse og utfører oppdragsforskning, der sentrale oppdragsgivere blant annet er Norges forskningsråd, Kunnskapsdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, EU og Nordisk ministerråd. Instituttet fokuserer på studier av utdannelse, forskning og innovasjon. Instituttet har (2022) 63 årsverk, hvorav rundt 51 forskerårsverk.

Fra 2020 har Vibeke Opheim vært direktør.[3] Fra 2010 til 2020 var Sveinung Skule leder. Instituttet gir ut Fagbladet Forskningspolitikk.

Historikk[rediger | rediger kilde]

NIFU kan spore sin historie tilbake til 1950-tallet, senere til opprettelsen av Norges allmennvitenskapelige forskningsråds (NAVF) utredningsavdeling, deretter NAVFs utredningsinstitutt i 1969. Instituttet var tilknyttet NAVF fram til opprettelsen av Norges forskningsråd ved årsskiftet 1992-93. 1. januar 1996 ble Utredningsinstituttet for forskning og høyere utdanning omgjort til stiftelse av Norges forskningsråd under navnet NIFU. Organisasjonen spesialiserte seg på statistikk, utredninger og forskning knyttet til høyere utdanning.

Senter for innovasjonsforskning (STEP) ble opprettet som ekstern forskningsgruppe av det tidligere Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Forskningsråd (NTNF) i 1991 for å støtte utformingen av nasjonal forskningspolitikk med forskning, analyse og rådgiving knyttet til innovasjon og teknologisk endring. I 1994 ble STEP omorganisert som en selvstendig stiftelse. I 2003 ble STEP en del av SINTEF Teknologiledelse. Høsten 2003 henvendte STEP seg til Norsk institutt for forskning og utdanning (NIFU) med tanke på å fusjonere.

I 2004 fusjonerte Norsk institutt for forskning og utdanning (opprinnelig NIFU) og Senter for innovasjonsforskning. Fra 2004 til høsten 2010 het den Stiftelsen Norsk institutt for studier av forskning og utdanning Senter for innovasjonsforskning (NIFU STEP). Høsten 2010 ble navnet forenklet til NIFU.[4]

Markante forskere og andre ansatte[rediger | rediger kilde]

Instituttsjefer og direktører[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]