Nøste Kendzior

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nøste Kendzior
Født8. juli 1950Rediger på Wikidata
Død2. desember 2006Rediger på Wikidata (56 år)
Beskjeftigelse OversetterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Nøste Kendzior (født Ellen Johanne 8. juli 1950 i Vardø, død 2. desember 2006) var en norsk litteraturkritiker, skribent og skjønnlitterær oversetter.

Kendzior var cand.philol. i finsk fra Universitetet i Oslo, 1986. Som kritiker var hun i om lag femten år tilknyttet NRK, som kritiker i programmene Kritikertorget, Boktilsynet og Kulturnytt. Hun skrev også for ukeavisen Dag og Tid.

Som oversetter oversatte hun over førti bøker til norsk, fra finsk, dansk og svensk. Hovedvekten i hennes oversettervirke lå på finsk samtidslitteratur. Hun skrev for- eller etterord i 9 oversettelser. Hun bidro blant annet i Nordnorsk kulturhistorie (1994) og følgende antologier om litteraturkritikk: Kritisk tilstand (1995), Samtale med et svin (1995) og Det glatte lag (1996).

Hun hadde tillitsverv i Kritikerlaget og i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Kendzior var av samisk ætt, men betraktet seg selv som et resultat av den finsk-norsk-russisk-samiske kulturblandingen i Øst-Finnmark. Hun var gift og hadde en datter.

Priser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]