Aleksis Kivi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Aleksis Kivi
Aleksis Kivi.jpg
Det tidligst kjente bilde av Aleksis Kivi. Tegnet i 1873, høyst sannsynlig av Albert Edelfelt.
FødtAlexis Stenvall
10. oktober 1834
Birthplace of Aleksis Kivi
Død31. desember 1872 (38 år)
Syvälahti
Utdannet ved Helsingfors universitet (1859–)
Beskjeftigelse Skribent, dramatiker, lyriker, romanforfatter
Nasjonalitet Finland

Aleksis Kivi (født Alexis Stenvall 10. oktober 1834 i Nurmijärvi, Finland, død 31. desember 1872) var en finsk forfatter som skrev den første viktige romanen på finsk, Syv brødre (finsk tittel: Seitsemän veljestä). Selv om Kivi var blant de tidlige forfatterne av prosa og lyrikk på det finske sprog, er han betraktet å være blant de største av dem alle.

Aleksis Kivi ble født i Nurmijärvi i Finland, inn i en skredderfamilie. I 1846 forlot han byen for å gå på skole i Helsingfors, og i 1859 ble han innskrevet i Helsingfors universitet, hvor han studerte litteratur, og utviklet en interesse for teater. Hans første skuespill var Kullervo, basert på en tragisk historie fra Kalevala. Han møtte også den berømte journalisten og statsmannen Johan Vilhelm Snellman.

Fra 1863 viet Kivi seg til å skrive. Han skrev tolv skuespill og en samling poesi.

Romanen Syv brødre tok ham ti år å skrive. Litteraturkritikere, spesielt den prominente August Ahlqvist, mislikte boken, i det minste formelt, på grunn av dens «grovhet» – romantikken var i sitt ess på den tiden – men kanskje også på grunn av at den var skrevet i finsk sydvestlig dialekt, mens Ahlqvist selv foretrakk nordøstlige dialekter fra sitt hjemland. Mange av de finske nasjonalistene mislikte hans uærbødige fremstilling av bondeliv som lå langt ifra deres idealiserte synspunkt.

I 1865 vant Kivi Statsprisen for komedien Bygdeskomakerne (Nummisuutarit), som fremdeles spilles på finske scener. Likevel var han tynget av den negative mottagelsen bøkene hans fikk, og han drakk meget. Hans velgjører Charlotta Lönnqvist kunne ikke hjelpe ham etter 1860-årene. Psykisk nedbrytning og utviklingen av schizofreni begynte, og Kivi døde i fattigdom da han var 38 år gammel.

I 19951996, skrev den finske komponisten Einojuhani Rautavaara en opera om Kivis liv og verk. I 2002 hadde regissøren Jari Halonens film Aleksis Kivis Liv (finsk tittel: Aleksis Kiven elämä) premiere.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]