Hopp til innhold

Sju brødre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Første utgave av Syv brødre

Sju brødre (finsk: Seitsemän veljestä) er en finsk roman fra 1870 av Aleksis Kivi. Syv brødre var den første romanen som ble skrevet på finsk av en finsk forfatter for et finsk publikum. Den regnes derfor som en hjørnestein i finsk litteraturhistorie.

I boken følger vi livet til syv brødre gjennom ti år i Jukola, Impivaara og Toukola. Brødrene er Juhani, tvillingene Tuomas og Aapo, Simeoni, tvillingene Timo og Lauri,og Eero. De bor i Jukola sammen med sin mor, og etter morens død tvinges de til å vokse opp og bli samfunnstilpassede medborgere.

Romanen kan tolkes som en allegori over problemene som den moderne industrialiseringen ga i form av konflikter mellom middelklassen og de tradisjonelle bøndene gjennom jernbanens fremvekst. Spørsmålet om hvordan uutdannede beboere på landsbygda kan overleve i utviklingen av en urban sivilisasjon og sentralmakt ble et gjennomgangstema i senere finske noveller.

Boken kom ut på norsk første gang i 1939 med tittelen De syv brødrene oversatt av Johan Borgen, senere oversettelser ved Hartvig Kiran (Sju brør, 1960) og Nøste Kendzior (Sju brødre, 1997).