Myrstankelbein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Myrstankelbein
En hunn av myrstankelbein
En hunn av myrstankelbein
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tipula paludosa
Meigen, 1830
Norsk(e) navn: Myrstankelbein
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Tovinger
Familie: Stankelbein
Slekt: Tipula
Habitat: På land, der det er gress.
Utbredelse: Nord til Bodø

Myrstankelbein (Tipula paludosa Meigen, 1830), er trolig den vanligste og mest kjente arten av storstankelbein (Tipulidae), i Norge. Arten finnes nord til Bodø.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De voksne (imago) har en gulbrun kropp, med et tydelig «støvlag» Vingene har brun forkant. To andre, lignende arter finnes i Norge,

Larvene er grå.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Myrstankelbeinet trives best i et fuktig klima. I Norge finnes slikt klima først og fremst på Vestlandet. Larven lever i jorden av grasrøtter.

De voksne insektene svermer i juli-september.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Bestanden svinger mye og det er antatt at høye tettheter forekommer omtrent hvert sjuende år. Dette skaper problemer, særlig i Nordvest-Europa. Skader kan påregnes når larve-tettheten overstiger 100 larver per kvadratmeter. Larven til myrstankelbeinet kan være et alvorlig skadedyr på eng og åker, særlig på gras. Larvene spiser røtter og angrep kan merkes ved at mange planter visner og dør. Nysådde felt er særlig utsatte.

Om våren og forsommeren er larvene er store og aktive, og forårsaker mest skade. Områder med fuktig, moldrik jord som drenerte myrer er spesielt utsatt. Siden larvene kommer opp for å spise om natten, må eventuell sprøyting iverksettes på kvelds- eller nattestid.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]