Hopp til innhold

Myklesaken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bilde fra ankesaken i Høyesterett 9. mai 1958 i forbindelse med utgivelsen av Agnar Mykles Sangen om den røde rubin i 1956. Fra venstre: forfatter Agnar Mykle, forsvarer høyesterettsadvokat J .B. Hjort, forsvarer høyesterettsadvokat Knut Blom, direktør i Gyldendal Harald Grieg og styreformann i Gyldendal Francis Bull. Oslo byrett dømte 10. oktober 1957 romanen som ulovlig pornografisk og beslagla den. Dommen ble opphevet i Høyesterett.

Myklesaken er en vanlig betegnelse på rettssakene i forbindelse med Agnar Mykles roman Sangen om den røde rubin som ble utgitt av Gyldendal i 1956. Boka ble politianmeldt på grunn av dristige seksualskildringer. En omfattende rettsprosess høsten 1957 førte til at boka ble konfiskert og forbudt, mens forlaget og forfatteren ble frikjent. Dommen ble imidlertid opphevet av Høyesterett våren etter.

Historikk

[rediger | rediger kilde]

Agnar Mykle og direktøren i Gyldendal, Harald Grieg, ble tiltalt etter straffelovens § 211 nr.1b, for utgivelse av utuktige skrifter. Det ble ført straffesak både mot dem og mot boka. Etter dom i Oslo byrett 10. oktober 1957 ble de tiltalte frikjent på grunn av rettsvillfarelse. Boka ble derimot gjort ulovlig og restopplaget inndratt. Det ble slått fast at romanen var utuktig. Boka og satsen til boka skulle etter ordre fra Riksadvokaten øyeblikkelig beslaglegges hos forlaget og i alle landets bokhandler.

En anke førte saken til Høyesterett, der dommen 9. mai 1958 ble opphevet, ikke minst etter et omfattende arbeid fra forsvarerne Johan Bernhard Hjort og Knut Blom.

Saken var en sensasjon med omfattende omtale i avisene. Selv om Mykle ble frikjent, ga all oppmerksomheten rundt saken ham en knekk han aldri kom over. Rettssaken er i ettertid blitt stående som et bilde av 1950-tallets puritanske rettsvesen og samfunn, og utgjør dermed et viktig kapittel i Norges historie.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata