Hopp til innhold

My Favorite Things

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«My Favorite Things» er en amerikansk sang med melodi av Richard Rodgers og tekst av Oscar Hammerstein II. Den er hentet fra musikalen The Sound of Music (1959).

The Sound of Music-versjonen

[rediger | rediger kilde]

Sangen ble først introdusert av Mary Martin i den originale Broadway-oppsetningen og sunget av Julie Andrews i filmversjonen fra 1965.

I musikalen er sangteksten en referanse til ting som Maria elsker, slik somn «regndråper på rosene, værhår på kattene, skinnende kobberkjeler og varme ullvotter». Dette er de tingene hun velger ut til å fylle sitt sinn når tidene er vanskelige.

Den opprinnelige Broadway-musikalen plasserer sangen i Moder Abbedisses kontor, rett før hun sender Maria for å tjene som guvernante for Kaptein von Trapps syv barn. Ernst Lehman, forfatter av filmversjonen, ga imidlertid sangen ny plassering, slik at Maria sang den med barna i soveværelset under tordenværscenen og erstattet «The Lonely Goatherd», som opprinnelig ble sunget der. Mange sceneoppsetninger gjør det samme og flytter «The Lonely Goatherd» til en annen scene.

Sangens første del har den distinktive egenskapen at den kun bruker notene (1, 2 og sol) i skalaen. Rodgers harmoniserte så den samme delen av melodien forskjellig i forskjellige vers og bruker en serie med mindre treklanger én gang og større treklanger de neste gangene.

Sangen avsluttes med en lånt tekstlinje fra Rodgers tidligere komposisjon med Lorentz Hart, «Glad to Be Unhappy», en standard om å finne fred midt i ubesvart kjærlighet. Gjennom å bruke de samme notene for fraseringen av «so sad» bringer Rodgers «My Favorite Things»' dysterhet til en liknende lykkelig avslutning: «and then I don't feel so bad».

Coverversjoner

[rediger | rediger kilde]

Sangen har bokstavelig talt blitt spilt inn på plate hundrevis av ganger. Jazzmusikeren John Coltrane gjorde en utvidet, nesten 14 minutter lang versjon av melodien. Den ble utgitt på albumet My Favorite Things (1961). Hans versjon ble en jazzstandard og en signaturmelodi for Coltrane på konserter. Den forekommer også på New Things at Newport og Live at the Half Note: One Down, One Up (1965) samt på Live at the Village Vanguard, Again! i 1966.

Selv om den aldri var skrevet som julesang har det vinterlige bildespråket i noe av teksten gjort «My Favorite Things» til et populært valg i julesesongen og den forekommer ofte på juleplater og julesamleplater:

Den kritikerroste hiphop-duoen Outkast gjorde en coverversjon av sangen på sitt album Speakerboxxx/The Love Below.

Animaniacs-episoden The Sound of Warner (en parodi på The Sound of Music) har en liknende sang, «That's What I Ponder When I am Afraid», sunget av Prunella Flundergust da hun tror at Yakko, Wakko og Dot er redd for lynet.

«My Favorite Things» forekommer på utgivelsen Video Songs (2009) med indiegruppen Pomplamoose.

Glee-skuespilleren Lea Michele gjorde en coverversjon av sangen i den nye reklamen for Dove-shampooer.

Norsk versjon

[rediger | rediger kilde]
  • Arne Paasche Aasen har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Sånt liker jeg best».

Innspilling

[rediger | rediger kilde]

Listeplasseringer

[rediger | rediger kilde]
Artist Liste Høyeste
plassering
Dato for listeplassering
Herb Alpert and the Tijuana Brass USAs flagg Billboard Hot 100-listen # 45 1969
Lorrie Morgan USAs flagg Billboard Hot Country Songs-listen[1] # 64 1994
Lorrie Morgan USAs flagg Billboard Hot Country Songs-listen[1] # 69 1999

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b Whitburn, Joel (2004): Hot Country Songs 1944 to 2008, Record Research. Side 287 ISBN 0-89820-177-2