Museum Tusculanums Forlag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Museum Tusculanum Press' felles inngang med Det Informationsvidenskabelige Akademi (tidligere Bibliotekshøjskolen), Birketinget på Amager

Museum Tusculanums Forlag (engelsk: Museum Tusculanum Press) er et dansk akademisk forlag som ble etablert i 1975 som en ideell stiftelse for å utgi vitenskapelig litteratur av høy kvalitet. Det er nært knyttet til Københavns Universitet. Selv om mange av forlagets forfattere har tilknytning til Københavns Universitet og Det Kongelige Bibliotek, utgir forlaget også titler av forfattere tilknyttet andre institusjoner i inn- og utland.

Museum Tusculanums Forlag utgir litteratur innenfor blant annet humaniora, samfunnsvitenskap og teologi. Titlene utkommer på en lang rekke språk, blant annet dansk, norsk, svensk, engelsk, fransk, italiensk, spansk, tysk, latin, gresk, nygresk, egyptisk-arabisk, polsk, litauisk og mer eksotiske språk som eksempelvis tibetansk og tuaregisk.

Forlagets navn er internasjonalt. Det er hentet fra den europeiske kulturs tidlige storhetstid, den gresk-romerske oldtid. 'Museum' er et latinsk ord (av det greske museion) og betyr egentlig et samlingssted for de ni muser for kunst, kultur og vitenskap. 'Tusculanum' er dannet av stednavnet Tusculum, en by i området Latium på vestsiden av Albanerfjellene sørøst for Roma. I Tusculum hadde statsmannen, juristen, retorikeren, kulturformidleren og filosofen Marcus Tullius Cicero sin sommervilla en gang på midten av det første århundre f.Kr. Her skrev han mange av sine verker, som har hatt varig innflytelse på europeisk tenkning. 'Museum Tusculanum' har således betydningen «musenes samlingssted i Tusculum».

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]