Mount Marcy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mount Marcy sett fra Mount Haystack
Kart over staten New York med Adirondack statspark i grønt
Mount Marcy
Mount Marcy
Kart over staten New York med Adirondack statspark i grønt

Mount Marcy (Marcy-fjellet) er den høyeste toppen i Adirondack-fjella og i staten New York.[1] Toppen, som er et svært populært turmål, ligger i Essex fylke og er 1629 meter over havet. Fjellet er stort sett skogkledd, men de siste 60–70 metrene ligger over tregrensa.

Fjellet har navn etter guvernør William L. Marcy, som godkjente flere offentlige undersøkelser av Adirondack-området. I blant benyttes navnet Tahawus, et indiansk ord som betyr «sky-deleren». Det er imidlertid tvilsomt om dette har vært brukt som et lokalt navn før europeerne kom.

Første registrerte bestigning av Mount Marcy skjedde i 1837 av ei gruppe under ledelse av Ebenezer Emmons. I dag går det gode stier, og det er ikke nødvendig å ha fjellklatrererfaring for å komme til toppen. Den enkleste ruta går fra nordvest og kalles Van Hoevenberg-ruta. Den starter ved turisthytta Adirondak Loj. Herfra er turen opp drøyt 11 kilometer. Store deler av nedturen er velegna for ski eller snøbrett.

I passet mellom Mount Marcy og Mount Skylight ligger den lille sjøen Lake Tear of the Clouds, som er den høyestliggende kilden til Hudsonelva.

I september 1901 hadde visepresident Theodore Roosevelt vært med på en tur til toppen av Marcy, da han fikk melding om at president William McKinley, som hadde vært utsatt for et attentat ei drøy uke før, var blitt dårligere. Roosevelt og følget gav seg straks i veg, først 16 kilometer til fots, så 6-7 mil med hest og vogn på dårlige veger nattestid til nærmeste jernbanestasjon. Turen er blitt legendarisk, og den delen som gikk med hest, har i dag offisielt navnet The Roosevelt-Marcy Trail. På jernbanestasjonen i North Creek fikk de vite at McKinley var død. De tok tog til Buffalo, der Roosevelt avla presidenteden.

Det finnes fjell med dette navnet også i statene Oklahoma, Massachusetts og Colorado.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Elevations and Distances in the United States». USAs geologiske undersøkelser. 29. april 2005. Arkivert fra originalen 20. november 2010. Besøkt 20. august 2009.