Hopp til innhold

Mosambikøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mosambikøya
   UNESCOs verdensarv   
LandMosambiks flagg Mosambik
Innskrevet1991
Kriterium IV, VI
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 599
Mosambikøya ligger i Mosambik
Mosambikøya
Mosambikøya (Mosambik)

Mosambikøya (portugisisk: Ilha de Moçambique) ligger på nordkysten i Nampulaprovinsen i Mosambik, i Mosambikkanalen. Øya har i dag ca. 14 000 innbyggere. Den er verdensarvområde på grunn sin historiske rolle som havn og handelsstasjon både i Indiahavet og på handelsruter mellom India og Europa.

Øya er en enklave av godt bevart portugisisk kolonikultur
Mosambikøya ligger nær havnebyen Nacala

Øya er liten i utstrekning; ca. 3 km lang, og mellom 200 og 500 m bred. De fleste historiske bygningene ligger på øyas nordlige ende. Dagens øy-innbyggere bor i stråtekte hus i Cidade de Macuti (Stråbyen) sør på øya.

Historie[rediger | rediger kilde]

Araberne hadde anlagt en større havn og skipsverft her lenge før Vasco da Gama anløp her i 1498. Portugiserne anla havn og marinebase her så tidlig som i 1507.

Kirken Capela de Nossa Senhora de Baluarte, som er bygget i 1522, regnes for å være den eldste europeiske bygningen på den sørlige halvkule. I 1558 begynte arbeidet med St Sebastian-fortet (Fortaleza de São Sebastião), og den portugisiske bosetningen her ble hovedstaden i Portugisisk Øst-Afrika (África Oriental Portuguesa). Øya ble også en betydelig misjonsstasjon. Fortet motsto nederlandske angrep i 1607 og 1608, og vedble å være en betydningsfull del av portugisernes handelsrute til India. Øya var utgangspunkt for handel med slaver, krydder og gull.

Etter at Suezkanalen åpnet i 1869 mistet øya sin strategiske betydning. I 1898 ble hovedstadsfunksjonene flyttet til byen Lourenço Marques (i dag Maputo) på fastlandet. Rundt 1950 overtok den nye havnen i Nacala det meste av den øvrige trafikken.

Siden 1960-tallet har øya vært forbundet med fastlandet med en 3 km lang bro.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Øya har fått sin verdensarvstatus på grunn av den enhetlige og forholdsvis godt bevarte bygningsmassen fra 1500-tallet. Alle bygningene er oppført i samme stil og teknikk med de samme dekorelementene. I tillegg til kapellet og fortet inneholder øya flere historiske bygninger og severdigheter:

  • Slottet og kapellet São Paulo, bygget i 1610, er nå museum
  • I Museet for hellig kunst, som ligger i det tidligere sykehuset Nådens hus, finnes blant annet et krusifiks i makondestil
  • Santo Antonio-kirken
  • Misericórdia-kirken

Øya har også flere moskéer og et hinduistisk tempel.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]