Hopp til innhold

Makonde

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Makonde er en etnisk gruppe sørøst i Tanzania og nord i Mosambik. Makonde utviklet sin kultur på Mueda-platået i Mosambik.

De lever for tiden i hele Tanzania og Mosambik og har en liten tilstedeværelse i Kenya. De snakker makonde og andre språk som swahili og engelsk i Tanzania og portugisisk i Mosambik. Makonde er opprinnelige et matrilinealt samfunn hvor barn og arv hører til kvinnene og ektemennene flytter inn i landsbyen til sine koner.

Deres tradisjonelle religion er en animistisk form for fedredyrking og fortsetter fremdeles selv om makonder i Tanzania er nominelt katolikker og de i Mosambik er katolikker eller muslimer.

Makonde lyktes i å stå imot å bli tatt av afrikanske, arabiske og europeiske slavehandlere. De falt ikke inn under kolonial makt før 1920-årene. I løpet av 1960-årene ble revolusjonene som kastet portugiserne ut av Mosambik, startet fra makondenes hjemland Mueda-platået. I en periode hentet revolusjonsbevegelsen majoriteten av sin finansielle støtte fra salget av makonde-utskjæringer. Makondene er mest kjent for sine treutskjæringer og deres pubertetsritualer.

Makondenes kunst

[rediger | rediger kilde]