Morgenbladets 12 viktigste kunstverk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Morgenbladets 12 viktigste kunstverk, «En kanon etter Munch» er en liste over norske kunstverk fra perioden 1945 til 2005. Den ble presentert i Morgenbladet 23. september 2005. Kunstverkene var valgt ut av en jury som besto av Hans-Jakob Brun, Per Hovdenakk, Lotte Konow Lund, Øystein Ustvedt og Caroline Ugelstad, og de diskuterte skulptur, maleri, fotografi, video, installasjon, tekstil, grafikk.

Bakgrunnen for å lage en slik liste for kunstverk var at det var kommet en rekke lister innen sjangre som litteratur, film og musikk, men ingen innen billedkunst. Redaksjonen utfordret juryen til å lage en liste på ti, men man endte til slutt opp med tolv. Ved presentasjonen sa juryen at det burde vært en liste med 30 verk, ettersom den dekker en rik kunstnerisk periode i Norge.

Ved utvelgelsen har man søkt etter objektive kriterier og prøvd å se bort fra juryens subjektive smak. Man ble derfor enig om at kriteriene for utvelgelse skulle være at verkene har hatt «gjennomslagskraft i samtiden, viktighet for ettertiden (virkningshistorie), samt kvalitet og interesse sett med våre (juryens) øyne i dag».

Juryen peker selv også på at det bare er tre kvinner i utvalget og at det ikke er noen verk fra de første 14 årene av perioden.

De tolv verkene[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]