Mona Sahlin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Mona Sahlin
Mona Salhin 2009-06-06.jpg
Født 9. mars 1957
Sollefteå
Parti Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
Nasjonalitet Sverige
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Mona Ingeborg Sahlin (født Andersson 9. mars 1957 i Sollefteå i Västernorrlands län i landskapet Ångermanland) er en svensk sosialdemokratisk politiker. Hun var fra 1994 til 1995 visestatsminister og fra 2007 til 2011 leder av Socialdemokraterna.

18. januar 2007 ble Mona Sahlin utpekt til partilederkandidat etter Göran Persson, etter at Margot Wallström, Carin Jämtin og Ulrica Messing alle hadde takket nei under nominasjonsprosessen. Den 17. mars 2007 ble hun så valgt som leder av Socialdemokraterna. Ved Riksdagsvalget i 2010 gikk hun til valg i spissen for en rødgrønn allianse etter den norske modellen, men valget endte opp som det dårligste for Socialdemokraterna siden allmenn stemmerett ble innført i Sverige i 1921. Sahlin gikk deretter av som partileder i 2011 og ble etterfulgt av Håkan Juholt. Hun gikk av som den andre lederen av Socialdemokraterna som aldri ble statsminister (Claes Tholin (leder 1896–1907) var den første).

Toblerone-saken[rediger | rediger kilde]

I oktober 1995 ble det avslørt at Sahlin som arbeidsmarkedsminister i perioden 19901991 hadde benyttet statens kredittkort til å dekke utgifter av privat art. Utgiftene var på en verdi av 53 174 SEK. Saken endte med en etterforsking der det kom frem at det ikke kunne påvises noen lovbrudd.

Andre saker[rediger | rediger kilde]

Mona Sahlin har også vært i fokus i forbindelse med andre saker der økonomiske uregelmessigheter har vært tema. Etter valgseieren i 1998 fikk hun muligheten til et politisk comeback, og ble statsråd i Göran Perssons regjering. Men igjen rotet hun det til for seg. Bare i løpet av 1999 ble hennes private firma meldt til kemneren 32 ganger for ubetalte parkeringsbøter. Det førte til at hun som den eneste i regjeringen fikk sin egen parkeringsplass.

I 2000 var hun igjen i søkelyset, denne gang fordi hun ikke hadde betalt en restskatt på nesten 40 000 kroner i tide. Først etter purring og inkassovarsel reagerte hun. I 2002 ble det kjent at bilen hennes ikke var EU-godkjent og at hun heller ikke hadde betalt bilavgift. Da seks av hennes regninger igjen havnet hos kemneren samme år, skrev den svenske storavisen Expressen: «Ikke nå igjen, Mona».

Da Stefan Löfven dannet sin regjering i 2014, fikk Mona Sahlin jobben som regjeringens koordinator i kampen mot voldelig ekstremisme. I mai 2016 måtte hun trekke seg fra denne jobben, etter at det ble kjent at hun hadde skrevet ut en falsk lønnsattest for en livvakt, der det var oppgitt for høy lønn. Attesten var utstedt med myndighetenes brevhode, og ble brukt som dokumentasjon i en lånesøknad der livvakten kjøpte en relativt dyr leilighet utenfor Stockholm.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Göran Persson 
Partileder for Socialdemokraterna
Etterfølger:
 Håkan Juholt 


politikerstubbDenne biografien om en politiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.