Molorchus minor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search


Molorchus minor
Molorchus minor
Vitenskapelig(e)
navn
:
Molorchus minor
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: kortvinget granbukk
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Molorchus
Habitat: Barskog. Larver oftest i døde greiner av gran
Utbredelse: Palearktis
i Norge nord til Troms, men ikke ved kysten.

Kortvinget granbukk (Molorchus minor) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne karakteristiske arten er vanlig på Østlandet i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (6-16 mm), spinkel, brun trebukk med forkortede dekkvinger. Arten kan bare forveksles med den beslektede Molorchus umbellatarum, men kan nokså lett kjennes på at antennenes tredje ledd er meget langt, omtrent så langt som pronotum. Hos M. umbellatarum er det under halvparten så langt. Antennene er ganske tynne og tydelig lengre enn kroppen. Kroppen er ganske jevnbred. Hodet er forholdsvis stort og bredt, pronotum litt lengre enn bredt, hvelvet med et par sideknøler litt bak midten. Dekkvingene er rødbrune og dekker unde halvparten av bakkroppen, de tynne flygevingene kan ikke foldes inn under dekkvingene og ligger foldet over resten av bakkroppen. Beina er lange, lårene sterkt kølleformede, ellers slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larven utvikler seg i tynne, døde greiner av gran, sjeldnere furu, helst døde greiner som fortsatt henger på levende trær. Larveutviklingen tar to år. De voksne billene er klekkes om høsten, men overvintrer inne i puppekammeret og kommer ikke fram før neste vår. De besøker gjerne blomster.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den er utbredt over det meste av Palearktis. I Norge er den østlig og finnes nord til Troms, men ikke ved kysten. Den mangler helt på Vestlandet.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]