Molins fontene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Molins fontene i Kungsträdgården, 2007.
Fontenen i gips slik den sto utstilt på Stockholmsutstillingen 1866

Molins fontene er en fonteneskulptur i bronse som står i Kungsträdgården i Stockholm.

Fontenen er utført av Johan Peter Molin (1814–1873) og ble avduket 25. september 1873 etter Molins død. Fontenen er omgitt av seks svaner og er dekket med figurer fra nordisk mytologi: Nøkk og Æge med ektefellen Rån og deres døtre. Den er plassert der den tidligere Näckströmmen ble forenet med Norrström.

Rundt fontenen vokser det pil av arten Salix elegantissima som på grunn av sin nærhet til fontenen kalles fontänpil på svensk.

Molin fikk bestilling på fontenen våren 1866. Han utførte den i gips til Stockholmsutstillingen 1866 og den ble utstilt som midtgruppe i den store utstillingshallen. Den store hallen lå omtrent hvor dagens fontene står. Den ble en stor suksess og det ble bestemt at man skulle utføre en bronseutgave etter at det hadde blitt foretatt en pengeinnsamling til formålet.

Oppdraget med å støpe fontenen ble gitt til kunststøperiet Lenz-Heroldt i Nürnberg som hadde en filial i Stockholm. Innsamlingen til fontenen gjorde at man kunne starte arbeidet i 1871. Imidlertid måtte både Stockholm by og kunstneren selv skyte inn kapital. Man begynte med støpingen på Kungliga Myntet under ledelse av Georg Heroldt som var deleier i støperiet i Nürnberg og leder for støperiets filial i Stockholm.[1] Etter en dødsulykke 28. juli 1871 da et metallstykke falt over Georg Heroldt, fortsatte arbeidet i Nürnberg.

Otto Meyer var med som lærling både i Stockholm og Nürnberg.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kunststøperiet Lenz nettside. Arkivert 21. august 2012 hos Wayback Machine.
  2. ^ Molin, Hjalmar "Kring Johan Peter Molin och hans fontene", Konstnärsfolk. Personliga minnen av bortgångna svenska konstnärer (red. Ernst Malmberg) (Uppsala 1942) s. 355 ff.