Norrström

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norrström
Kart
Norrström
59°19′43″N 18°04′17″Ø

Utsikt fra Norrbro vestover mot Mälaren

Norrström er ei kort elv i Stockholm og det primære utløpet fra Mälaren til Østersjøen og den vannveien som ga opphav til grunnleggelsen av Stockholm.

Norrström begynner i Riddarfjärden ved Strömsborg, hvor Vasabron nå strekker seg. Ved Helgeandsholmen deler Norrström seg i to grener som har hver sin barriere for å regulere vannføringen. I den sørlige grenen, Stallkanalen, holdes vannet tilbake, og mesteparten av vannføringen går via den nordre grenen, som ved Norrbro danner små stryk. Etter Helgeandsholmen og strykene ved Norrbro går Norrström over i et bredere og roligere løp. Her begynner Strömmen som strekker seg en bit videre ut i Saltsjön. Norrström slutter ved Strömbron.

Norrström har gitt navn til nedbørfeltet som dannes av Mälaren og Hjälmaren med tilhørende vassdrag. Nedbørfeltet er på 22 650 km².[1] Regnet etter middelvannføringen på 160 m³/s[2] er Norrström Sveriges tiende største elv. Blant de største tilløpselvene til Mälaren er Eskilstunaån, Arbogaån, Kolbäcksån og Fyrisån.

I Norrström fanges hundrevis av laks og sjøørret hvert år og sportfiskere er et vanlig syn. I år 2000 ble det tatt en laks her som veide nesten 22 kg. Det finns over 30 ulike fiskeslag i Norrström, noe som gjør den til det artrikeste fiskeområdet i Stockholmsregionen. Siden 1970-tallet har det vært drevet en aktiv fiskeforvaltning, og laks og sjøørret er blitt satt ut.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Län og hovudavrinningsområden i Sverige» (PDF). SMHI. november 2002. Arkivert fra originalen (PDF) 28. september 2018. Besøkt 14. september 2018. 
  2. ^ Samarbete för bättre vatten, Vattenmyndigheten Norra Östersjön, (2008)[død lenke]