Miss Potter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Miss Potter
Generell informasjon
Utgivelsesår29. desember 2006 (førpremiere)
Prod.landUSA, Storbritannia
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørChris Noonan
ManusforfatterRichard Maltby, Jr.
Foran kamera
MedvirkendeRenée Zellweger
Ewan McGregor
Bill Paterson
Emily Watson
Prod.selskapMetro-Goldwyn-Mayer (MGM)
The Weinstein Company (USA)
Momentum Pictures (UK)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Miss Potter er en biografisk film fra 2006 om barnebokforfatteren Beatrix Potter. Filmen er regissert av Chris Noonan, og Renée Zellweger spiller hovedrollen som Beatrix Potter. Filmen kombinerer historier fra Potters liv med animerte sekvenser om figurer fra hennes bøker, for eksempel Petter Kanin.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Historien begynner med at Beatrix Potter nervøst pakker sin portefølje, og forteller om sine ambisjoner om å begynne som barnebok-forfatter som møter stor misbilligelse. Hun og hennes venninne, Miss Wiggin, besøker forlaget til Harold og Fruing Warne, som bestemmer seg for å publisere boken hennes The Tale of Peter Rabbit. Beatrix er begeistret, men det avsløres det at brødrene Warne synes boken hennes er latterlig og uten tvil kommer til å bli en stor fiasko. Den eneste grunnen til at forlaget gikk med på å publisere boken hennes, var fordi de lovet deres yngre bror, Norman, et prosjekt.

Når Norman besøker Beatrix, tar de beslutninger om boken hennes blant annet angående størrelse og pris. Norman innrømmer at han aldri har vært med på noe lignende før. Beatrix innser hva Normans brødre mener om boken hennes, men hun og Norman er fast bestemt på å bevise at brødrene tar feil. Beatrix og Norman besøker familien Warne, hvor Beatrix møter fru Warne som sitter i rullestol, samt Normans søster, Millie. Familien blir snart venn med Beatrix, men Helen Potter, Beatrix sin mor, er misfornøyd med at datteren hennes tilbringer tid i selskap med handelsmenn. Når hun kommer hjem, krangler Beatrix og Helen om Beatrix sin beslutning om å aldri gifte seg.

Moren hennes mener også at boken til Beatrix kommer til å mislykkes. Imidlertid blir bok-salget snart veldig vellykket. Norman oppfordrer Beatrix til å sende inn flere historier for publisering. Selv faren til Beatrix, Rupert, kjøper en eksemplar av «The Tale of Two Bad Mice» etter å ha hørt hvordan vennene hans fra Reform Club kjøpte bøkene hennes. Oppmuntret av denne suksessen og farens støtte, ønsker Beatrix å invitere Norman og Millie til familiens julefest. På festen koser alle seg, og Beatrix viser Norman en historie hun har begynt å skrive spesielt for ham, kalt «The Rabbits Christmas Party» og hun viser ham noen tegninger fra den nye historien. Frøken Wiggin sovner etter å ha drukket alt for mye konjakk (som Norman hadde i kaffe-koppen hennes) og Norman tar mot til seg for å foreslå giftermål til Beatrix.

Men Fru Potter avbryter før Beatrix rekker å svare. Beatrix betror seg til Millie om Normans frieri, og Millie oppfordrer Beatrix til å si ja. I Potter-husstanden krangler Beatrix og foreldrene om hennes beslutning om å gifte seg med Norman. Beatrix er fast bestemt på å si ja. Fru Potter forteller henne at ingen i Potter-familien kan gifte seg med en handelsmann, men Beatrix minner henne om at bestefedrene deres begge var handelsmenn. Når fru Potter truer med å kutte datteren sin økonomisk, minner Beatrix dem om broren, Bertram, som giftet seg med en vinhandlers datter men ikke ble avvist fra foreldrene deres av den grunn. Beatrix påstår at hun kan overleve på egen hånd på grunn av bøkene hennes.

Mr. Potter forsøker å resonnere med datteren sin. Men hun forteller ham at hun ønsker å bli elsket, og ikke bare gifte seg med noen bare fordi en mann kan forsørge henne. Foreldrene til Beatrix kommer deretter med et forslag: at Beatrix skal holde forlovelsen med Norman hemmelig til over sommerferien. Hvis Beatrix fremdeles ønsker å gifte seg med Norman mot slutten av sommeren, er foreldrene enige om at de ikke skal protestere mer mot ekteskapet. Beatrix er enig i forslaget, og er overbevist om at hun aldri kommer til å ombestemme seg. Hun ber foreldrene om å forberede et bryllup i oktober. Men en dag blir Norman funnet død, og Beatrix blir overvunnet av sorg.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Renee Zellweger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]