Demokratisk arbeiderparti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Minju Nodong-dang»)
Demokratisk arbeiderparti
LandSør-Korea
Leder(e)Lee Jung-hee
Grunnlagtjanuar 2000
Nedlagt5. desember 2011
Etterfulgt avDet forente framskrittspartiet
HovedkvarterSeoul
IdeologiVenstrenasjonalisme sosialdemokrati
Politisk posisjonVenstresiden
Nettstedwww.kdlp.org

Demokratisk arbeiderparti (hangul: 민주노동당, hanja: 民主勞動黨, rr: Minju Nodong-dang, mr: Minju Nodong-tang) var et sosialdemokratisk og nasjonalistisk politisk parti i Sør-Korea.

Partiet ble etablert i januar 2000 i et forsøk på å etablere en politisk fløy for den yngste av de to sørkoreanske faglige sammenslutningene, Den koreanske konføderasjonen av fagforeninger (Minju Nochong), som anses som mer venstreorientert enn den andre og dobbelt så store faglige sammenslutningen, Føderasjonen av koreanske fagforeninger (FKTU).

Parlamentsvalget 2004 var partiets første valg, og det fikk ti mandater, hvilket ble halvert ved parlamentsvalget 2008. Senere har partiet vunnet ytterligere ett mandat. Etter presidentvalget 2007 brøt en fløy ut av partiet og dannet Det nye framskrittspartiet i protest mot Demokratisk arbeiderpartis nasjonalistiske linje. Et forsøk på å slå sammen de to partiene i 2011 feilet, og Det nye framskrittspartiets eneste mandat i nasjonalforsamlingen, valgt inn i et samarbeid med Demokratisk arbeiderparti i Ulsan, Cho Seung-soo, valgte deretter å melde seg inn i Demokratisk arbeiderparti.

Partiet hentet det meste av sin støtte i Sør-Gyeongsang og blant bønder, industriarbeidere samt intellektuelle.

Partiet slo seg sammen med to andre partier på venstresiden, People's Participatory Party og deler av Det nye framskrittspartiet og etablerte det nye partiet Det forente framskrittspartiet 6. desember 2011.[1]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]