Hopp til innhold

Ministry

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ministry
OpphavChicago, USA (1981)
SjangerThrash metal, industriell metal,[1] synthpop, new wave
Aktive år
Plateselskap
Nettstedhttps://ministryband.com/
IMDbIMDb
Medlemmer
Al Jourgensen (1981–), John Bechdel (2006–), Sin Quirin (ukjent–2021), Aaron Rossi (ukjent–2016), Paul D'Amour (2019–)
Logo
Ministrys logo

Ministry er et amerikansk industrirock-band som har holdt det gående siden 1981. Sammen med band som Godflesh, Nine Inch Nails og Pitchshifter har de i stor grad bidratt til å definere sjangeren. Alain Jourgensen har som eneste medlem vært med siden starten, og regnes som bandets ubestridte leder, særlig etter at Paul Barker, som hadde blitt med i 1986, forlot bandet rundt årsskiftet 2003/04.

I den første perioden besto bandet kun av Jourgensen på sang og keyboard, og Stephen George på trommer. På denne tiden var bandet et forholdsvis melodisk elektronisk new wave-band, og det er lite i de første utgivelsene som minner om det Ministry som senere bidro til å definere industrirocken. Etter at George sa takk for seg i 1985 var Ministry en periode et enmannsprosjekt. På dette tidspunktet endret også musikken seg, og ble samtidig både mørkere og mer dansbar. Albumet Twitch fra 1986 var produsert av den senere legendariske plateprodusenten Adrian Sherwood. På tross av gode anmeldelser og hyppig spilling i new wave-klubber ble imidlertid ikke albumet noen kommersiell suksess.

Albumet The Land of Rape and Honey fra 1988 var Ministrys første album i den genren de senere skulle bli kjent for. På denne tiden var Ministry igjen blitt et band, og flere album fulgte. De fikk også en hit på MTV med «Jesus Built my Hotrod» fra Psalm 69: The Way to Succeed and the Way to Suck Eggs i 1992, som også fikk platina-plate. Etter dette albumet støtte bandet imidlertid på problemer. Jef Ward, som hadde turnert med bandet og spilt med Jourgensen og Barker i Lard tok livet sitt på grunn av narkotika-problemer i 1993, og også bandet var sterkt hemmet av eget narkotikabruk, som blant annet medførte flere fengselsopphold. i 1996 kom imidlertid Filth Pig, og selv om den totalt solgte dårligere enn forgjengerne, nådde den 19.-plass på Billboards albumliste, Ministrys beste plassering til dags dato. Jourgensen har selv også uttalt at Filth Pig er den plata han er mest fornøyd med.

I 1999 begikk nok et tidligere medlem, William Tucker, selvmord, og bandets narkotikaproblemer avtok ikke. De deltok med filmmusikk til både A.I.: kunstig intelligens og The Matrix, og oppnådde også en Grammy-nominasjon for sistnevnte. Kommersielt gikk det imidlertid i nedoverbakke. Dark Side of the Spoon solgte dårlig, og uenigheter rundt en samleplate gjorde at bandet brøt med Warner Brothers og skrev kontrakt med britiske Sanctuary Records. Siden 2006 har bandet gitt ut plater på Jourgensens eget selskap 13th Planet Records i samarbeid med det klassiske heavy metal-selskapet Megaforce Records.

Rundt 2001/02 klarte Jourgensen å få kontroll over narkotikaproblemene sine, og med Animositisomina ga Ministry ut sin tyngste og mest brutale plate siden Psalm 69. Kort tid etter forlot Barker bandet fordi han ville prioritere familien. Bandets 2004-album Houses of the Molé var bandets mest politiske til da, og inneholder krass kritikk av George W. Bush. Denne ble fulgt opp av albumet Rio Grande Blood fra 2006 der Bush anklages for på forhånd å ha kjent til Terrorangrepet 11. september 2001. Musikalsk har Ministrys siste utgivelser gått i retning av mer støy og improvisasjon.

Albumdiskografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ (på en) Metal Evolution, Presenter: Sam Dunn. Director: Sam Dunn, Scot McFadyen, 2011, Wikidata Q1763472 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]