Mine beste år

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mine beste år
orig. The Wonder Years
Generell informasjon
SjangerKomedie / Drama / Familie
Prod.landUSA
Sendeår1988
Sesonger6
Episoder115
Lengde22 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
HovedrolleFred Savage
Medvirkende
7 oppføringer
Fred Savage (rollefigur: Kevin Arnold)
Dan Lauria
Alley Mills
Olivia d'Abo
Jason Hervey
Danica McKellar
Josh Saviano
Bak kamera
Skaper(e)Neal Marlens
TittelmusikkStewart Levin
Joe Cocker (intro)
MusikkStewart Levin
Joe Cocker (intro)
Sending
Periode31. jan. 198812. mai 1993
TV-kanalAmerican Broadcasting Company
Eksterne lenker
IMDb

Mine beste år (originaltittel The Wonder Years) er en amerikansk familierelatert komiserie som gikk på ABC fra 1988 til 1993. Serien utspiller seg på slutten av 1960-tallet og følger livet til den unge tenåringsgutten Kevin Arnold, som stadig stilles overfor nye utfordringer. Gjennom kommentarer fra den voksne Kevin får seerne innblikk i hvordan unge Kevin tenker og reagerer. Rollen som Kevin spilles av Fred Savage.

Serien ble tildelt Emmy-prisen for beste komiserie i 1988.[1]

Serien har i Norge gått på TVNorge fra 1991.[2]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

TV-serien skildrer det sosiale livet, og familie-livet, til en gutt i en stereotypisk amerikansk familie som bor i en forstad mellom 1968 og 1973. Hvor Arnold-familien egentlig bor er aldri spesifisert, annet enn å ligge i en forstad. Det meste av handlingen er sentrert rundt Kevin Arnold, sønn av Jack og Norma Arnold. Kevins far har en lederjobb hos NORCOM, en entreprenør som har kontrakt med det amerikanske militæret. Moren hans er en hjemmeværende husmor. Kevin har også en eldre bror, Wayne, og en eldre søster - Karen. To av Kevins venner, og naboer, er fremtredende i TV-serien: Kevins beste venn, Paul Pfeiffer, og kjæresten hans Gwendolyn «Winnie» Cooper. Historier blir fortalt gjennom Kevins refleksjoner som voksen i midten av trettiårene.

I den aller første episoden blir Winnies eldre bror Brian, som Kevin beundrer, drept i kamp under Vietnamkrigen i 1968. Kevin møter Winnie i et nærliggende skogsområde kalt Harpers Woods, og de deler et kyss. Men Winnie har også et forhold til en populær åttendeklassing, ved navn Kirk McCray -samtidig som Kevin en god stund holder sammen med Becky Slater. Men Kevin slår opp forholdet med Becky, på grunn av hans romantiske følelser for Winnie. Winnie avslutter forholdet med Kirk også, og Kevin og Winnie deler et nytt kyss i begynnelsen av sommerferien 1969. Rundt Valentinsdagen 1970 har Winnie et midlertidig forhold med Paul, som nylig har avsluttet et forhold med kjæresten Carla. Winnie og Kevin begynner et forhold kort tid senere.

Like før sommerferien flytter Winnie og familien til et anet hus som ligger fire mil unna. Winnie begynner ved en ny skole, Lincoln Junior High School. Hun og Kevin seg er fremdeles sammen, og opprettholder et vellykket langdistanse-forhold. En attraktiv ny student ved navn Madeline Adams begynner også ved Kevins skole, og begynner et forhold med Kevin. Etter endt utdannelse ved ungdomsskolen begynner Kevin og Winnie begge ved McKinley High. Paul blir senere overført til McKinley High, sammen med Kevin og Winnie, etter at faren hans får økonomiske problemer. Wayne bestemmer seg for å verve seg til militæret, etter at han ikke klarer å gjøre det særlig bra på skolen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
Fred Savage Kevin Arnold
Jason Hervey Wayne Arnold
Olivia d'Abo Karen Arnold
Alley Mills Norma Arnold
Dan Lauria Jack Arnold
Josh Saviano Paul Pfeiffer
Danica McKellar Winnie Cooper

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «THE WONDER YEARS». Television Academy. Besøkt 29. november 2016. 
  2. ^ «TV-program». VG. 28.5.1991. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]