Mikhail Dolivo-Dobrovolskij

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Mikhail Dolivo-Dobrovolskij
Mikhail Ossipovitch Dolivo Dobrovolski à 22 ans.jpg
Født2. januar 1862
Gattsjina
Død15. november 1919 (57 år)
Heidelberg
Beskjeftigelse Oppfinner, fysiker, ingeniør
Nasjonalitet Det russiske keiserdømmet

Mikhail Osipovitsj Dolivo-Dobrovolskij

Mikhail Osipovitsj Dolivo-Dobrovolskij (russisk Михаил Осипович Доливо-Добровольский', født 2. januar 1862 i Gattsjina nær St. Petersburg, død 15. november 1919 i Heidelberg i Tyskland), var en russisk ingeniør, elektriker og oppfinner.

Han stammet fra en blandet familie bestående av en polsk adelig slekt som stammet fra Mazowsze, og en russisk adelsslekt. Dolivo-Dobrovolskij emigrerte til Tyskland på grunn av politisk forfølgelse etter mordet på Aleksander II av Russland (1881). Han studerte vid Darmstadt teknologiske universitet (TH Darmstadt) i Tyskland. Fra 1887 arbetidet han for AEG der han i 1909 ble sjef for AEGs apparatfabrikk. Han arbeidet senere med problemene angående kraftoverføring med høyspent likestrøm.

Som en av grunnleggerne (den andre var Nikola Tesla) av trefasede elsystem, utviklet han den trefasede elektriske generator og en trefase elektrisk motor (1888) samt studerte stjerne- og deltakoblinger. Trefasesystemet triumferte i Europa ved den internasjonale elektrotekniske utstilling i 1891, der Dolivo-Dobrovolskij benyttet dette system for å overføre elkraft på et avstand av 176 km med 75% effektivitet. I 1891 skapte han også en trefasetransformator og den kortslutne rotoren.

Han konstruerte verdens første trefasevannkraftverk i 1891.

Under sitt liv fikk han over 60 patent.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]