Międzyrzecz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Międzyrzecz
Elektrownia Bledzew.jpg

Flagg

Våpen

LandPolen Polen
VoivodskapLubusz voivodskap
Grunnlagt10. århundre
Postnummer66-300
Areal1 387,83 km²
Befolkning58 288 (2006)
Bef.tetthet42 innb./km²
Nettsidewww.miedzyrzecz.pl
Posisjonskart
Międzyrzecz ligger i Polen
Międzyrzecz
Międzyrzecz
Międzyrzecz (Polen)

Międzyrzecz
52°26′54″N 15°35′18″Ø

Międzyrzecz (polsk: międzyrzecz, på historisk tysk Meseritz) ligger i Lubusz voivodskap (23 km nord for Świebodzin, omgitt av skoger og sjøer. Byen ligger ved innsjøen Obra, der det er en bielv til Warta. Miedzyrzecz er en av de eldste befestede byer på polsk område. Gjennom byen gikk veiene fra Gniezno til Magdeburg, fra Szczecin til Wrocław og videre til Kraków. Den eldste befestning på stedet nevnes i Thietmars krønike i år 1005.


Historie[rediger | rediger kilde]

Miedzyrzecz fikk ikke kjøpstadrettigheter før i 1248. Byens utvikling ble fremmet av den forsvarsmessige beliggenhet ved forgreningen av to elver: Obra og Paklica. Mot syd og øst var byen skjermet av en forsvarsvoll, der det lå en vollgrav; Miedzyrzecz spilte en viktig rolle som grensefestning ved den polske vestgrense. Ved siden av festningen utviklet den bymessige bebyggelse seg, som med tiden ble til et industrielt sentrum. Den godt oppbygde byen ble for svak for starostembede; starost (distriktsforstander) i Miedzyrzecz som var bl.a. kansler Jan Zamoyski.

Planleggingen og oppbygningen av middelalderbyen var knyttet til veien som førte fra Poznań til borgen i Miedzyrzecz. I den gamle bydel har man til i dag i store trekk bevart det for middelalderbyens karakteristiske, vifteformede gateløp: de tre større gatene som holder broen, fører deg til borgen. Torvet befant seg ved byens hovedgate, den førte i retning av Poznań. Midt på torvet stod rådhuset med et tårn.

Alle byer i Lubusz voivododskap er med i "Lubusz-avtalen"

Borgen[rediger | rediger kilde]

Den første borgen var bygget av tre. En murt borg ble oppført i Kazimierz den stores regjeringstid. Det presise tidspunkt kjennes ikke, men byggingen antas å være påbegynt før 1340 og avsluttet etter 1350. Murene ble – med unntak av det nordlige avsnitt – reist på det gamle jordvolder. Der det var inngang til borgen fra østsiden. Beboelsesavsnitt fantes i den vestlige og sydlige del av borggården. I 1520 ble borgen inntatt og satt i brann av tyske nazi-styrker. I forbindelse med gjenoppbygningen etter ødeleggelsene fikk bygningen et renessancepreg. En modernisering av anlegget fulgte i 1564. Dengang tilføde to sylindriske festningstårn. Det velbevarte sydlige festningstårn er oppført av mursten. Tårnets indre diameter er 10-11 m. og murtykkelsen er 3,5 m. Borgen var starostens residens. Under 30-årskrigen i det 17.årh. ble borgen ødelagt, og heretter varte det lenge, før noen igjen tok seg av bygningene. I 195458 gjennomførte det på stedet grundige undersøkelser av arkeologisk og arkitektonisk art. Starostens bolig fra begynnelsen av det 17.årh. Porthuset er gjenskapt i 1985 med utgangspunkt i den opprinnelige bindingsverksbygning fra det 18.årh., det ble ødelagt i 1945. Pr. idag er det et museum ved borgen.

Rådhuset[rediger | rediger kilde]

Rådhuset ble oppført ved hjelp av et privilegium fra kong Stefan Batory i 1581. (Ombygget senest i 1813). Bygningen er i klassisk stil; klokketårnet krones av en neogotisk tårnhatt. Fortellingene sier at Napoleon I, overnattet i byen i 1806 i Centrum av Miedzyrzecz da han var på vei mot russerne i Tredje koalisjonskrigen.

Kirker[rediger | rediger kilde]

  • I byen finnes det 2 kirker og 1 jødisk synagoge.

- Den jødiske synagoge stammer fra 1824.

  • St. Wojciech's Kirke er en senklassisk bygning fra 1834.
  • Johannes Døperens Kirke er en kirke fra slutten av det 15.årh. en gotisk, muret bygning med støttepiller. Kirkehallen er oppdelt i 3 deler.

Flaggermusreservatet Nietoperek og Nietoperek II[rediger | rediger kilde]

Ca. 12 km sør for Miedzyrzecz, i Pniewo nær landsbyen Kaława ligger et av de største overvintringssteder for flaggermus i Europa. Hvert år overvintrer det her ca. 30 000 flagermus, fordelt på 12 arter. Undersøkelser har vist, at noen flagermus flyr opp til 260 km for å overvintre på dette sted, f.ex. fra Mecklenburg og Brandenburg i Tyskland. I 1980 ble en del av Den Befestede Międzyrzecz-regionen anerkjent som et naturreservat. De underjordiske delene av festningsanlegget kan besøkes, men kun visse avsnit og kun med fører. Flaggermusreservatene var ment som underjordiske tunneler som ble brukt under 2. verdenskrig.


Sjølandskapet: Den største bade sjøen i Miedzyrzecz er Głębokie (112 ha; på Norsk: Dypsjø), den ligger 4 km nord for byen. Sjøen byr på utmerkede muligheter for en ferie ved vannet, og ikke minst for dykkere. Turister fra både Tyskland, Nederland og hele Polen besøker dette stedet årlig.

Skoglandet: Międzyrzecz kommune har en av de største skogområdene i landet. Mellom 49 og 50 prosent av arealet er skog.

Idrett[rediger | rediger kilde]

Międzyrzecz har et idrettslag som heter " Orzeł Międzyrzecz" klubben ble stiftet 18 desember 1994. Fotball-laget spiller i 4. divisjon

Andre større byer i Lubuskie-provinsen (11 kommuner):

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisiell hjemmeside (polsk)