Mette Sundt Gundersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mette Sundt Gundersen
Født17. mars 1950Rediger på Wikidata
Bergen
Død25. aug. 2018[1]Rediger på Wikidata (68 år)
Bergen[1]
BeskjeftigelsePsykolog, skribent, lyriker
NasjonalitetNorge

Mette Sundt Gundersen (født 17. mars 1950 i Bergen, død 25. august 2018 samme sted)[2] var en norsk psykolog og forfatter som engasjerte seg sterkt i spørsmål omkring etiske overgrep under terapi hos psykologer og psykiatere.

Gundersen vokste opp dels i Norge (Oslo, Os i Hordaland) men mest i utlandet: Frankrike, USA og Kina. Hun tok artium ved Bø gymnas i 1968, og studerte deretter i Oslo og Bergen. Hun tok psykologisk embetseksamen i 1986 (Universitetet i Bergen), og arbeidet bl.a. i Arbeidsmarkedsetaten og som psykologspesialist ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. Hun gikk av med alderspensjon i 2017.

Gundersen debuterte som forfatter i 1985 med diktsamlingen Sandkorn fra et ubetydelig timeglass. I 1990 utkom romanen Som i går, som i morgen (under pseudonymet Mette Sundt), en beretning om overgrep mot et barn. I 2007 ga Gundersen ut fagboka Det skal ikke hende...Grenseoverskridelser og seksuelle overgrep i terapi. Boka var ment både som en innføring i lege- og psykologetikk og en generell bruksbok for terapeuter, pasienter, pårørende og andre som kommer i befatning med emnet.

I kjølvannet av Lund-rapporten fikk Gundersen økonomisk erstatning for ulovlig politisk overvåking, knyttet til hennes aktivitet i Solidaritetskomiteen for Vietnam1970-tallet.

Gundersen grunnla i 1999 den ideelle stiftelsen Stiftelse 99, som har til formål å forebygge etiske overtramp og overgrep hos psykiatere og psykologer, og yte bistand til personer som er blitt utsatt for overgrep under terapi. Siden oppstarten betjente hun stiftelsens støttetelefon.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Egne bøker

  • Sandkorn fra et ubetydelig timeglass (diktsamling) (1985)
  • Som i går, som i morgen (roman) (1990)
  • Det skal ikke hende....Grenseoverskridelser og seksuelle overgrep i terapi (fagbok) (2007)

Representert i diktantologi

  • Eg ser på deg, og du ser på meg (1988)

Artikler og innlegg

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b koba.vareminnesider.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Minneside Koba Christensen begravelsesbyrå

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]