Metropol Jazz Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Metropol Jazz Centre»)

Metropol Jazz Club alias Metropol Jazzsenter alias Metropol Jazzhus (startet 19. november 1959, nedlagt 1965) var en norsk jazzklubb ledet av Big Chief Jazzband, som en fortsettelse av deres Big Chief Jazzklubb, klubben de i 1952 hadde startet i Majorstu-huset. Metropol Jazzklubb var beliggende i lokalene til Odd Becker sitt Hotell Metropol i Akersgaten. Med tilnavnet Kunstnerkroa hadde den i startfasen kun tirsdags-jazz, og den var, som klubbene Ribo og Stratos klassifisert som ungdomsklubb.[1] Klubben varte frem til juni 1965, hvorefter det i restauranten ble popklubb. Under navnet The Big Chief's Dixieland House fortsatte man i november 1965 i Sjøfartskafeen, Kongens gate (Oslo) 6. Det ble mest dixieland der, og kortvarig var man i gang igjen med Metropol i mars 1966. I stedet fikk man Club Manhattan og Down Town Jazzklubb.

Fast husband ved Metropolitan var Big Chief Jazzband. En av de tidligste kjente gjester var Dutch Swing College Band som kom flere ganger, i likhet med New Orleans-klarinettisten Albert Nicholas som gjestet fire ganger. Den 21. april 1960 spilte Stan Getz med Kjell Karlsens orkester. Den 10. mai 1961 spilte Benny Bailey med Mikkel Flagstad, Ole Jacob Hansen, Erik Amundsen og Kjell Karlsen. Den 24.-27. september 1962 var en syk[2] Bud Powell gjest i trio med Amundsen/Jacob Hansen avløst av Jon Christensen/Bjørn Pedersen. Uken etter var det Cecil Taylor trio, og i november kom Dexter Gordon i samspill med Amundsen, Christensen og Einar Iversen. Og Don Byas spilte i januar 1963 med Christensen, Iversen og Pedersen, tett fulgt av tre dager med Coleman Hawkins i februar. Etter en tid i Bergen kom atter Dexter Gordon i november, med Tore Sandnæs, Hansen og Pedersen. Sommeren 1964 kom Johnny Griffin og Art Taylor, assistert av Iversen og Pedersen. Pianisten Bengt Hallberg kom i desember 1964. Under musikerstreiken i regi av Norsk Musikerforbund i januar 1965 var Griffin og Taylor, samt Kenny Drew gitt dispensasjon til to konserter ved Metropol. Etter streiken kom Ben Webster i februar, kompet av Karl Otto Hoff og Pedersen, men Iversen hadde ikke tid, ble erstattet av Sandnæs. En av de siste stjerner var Stuff Smith.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Staten torpederer ungdomsklubbene i Oslo! Forlanger 40 prosent danseavgift. "Vi stenger" sier Big Chief i VG (21.9.1960)
  2. ^ Stein Kagge, Narkotikaspøkelset, kronikk i VG (29.8.1966)