Meridianstøtten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Meridianstøtten
Hammerfest Meridianstein.jpg
Beliggenhet

Meridianstøtten
70°40′12″N 23°39′48″Ø

Meridianstøtten på Fuglenes i Hammerfest

MeridianstøttenFuglenes i Hammerfest er endepunktet til verdensarven Struves meridianbue. Den er et geodetisk punkt, en av de 34 punkter som er valgt ut til verdensarvlisten. Det var her Friedrich Georg Wilhelm von Struves oppmålinger ble avsluttet i 1852.

Meridianstøtten ble tegnet av Wilhelm von Hanno og reist i 1854 til minne om den største internasjonale målingen av jordens form og størrelse. Meridianstøtten som består av sokkel, søyle, kapitél og globus er et eksempel på hvilke stilformer von Hanno lot seg inspirere av. 

Den tredelte sokkelen er laget av upolert granitt. De to nederste delene av sokkelen er tilnærmet kvadratiske, mens den øverste delen er mykt bladformet, hvor bladets spiss danner hjørner og peker mot retningene nord, vest, sør og øst. Øverst har sokkelen en sirkelformet base som søylen hviler på. Søylen er av polert granitt, med avsmalnende form opp mot monumentets kapitél.

Kapitélet er laget av messing; det er kvadratisk, og dets fire hjørner peker mot sør, nord, øst og vest. I hvert hjørne er det et ansikt; to eldre ansikter med skjegg vender mot vest og øst, og to yngre ansikter vender mot sør og nord. Hvert ansikt spisser munnen.  

Kapitélets nordøst og sørvest side har et tydelig formet våpenskjold med den norske løve, og kan ha vært forløperen til Norges riksvåpen i 1905[trenger referanse].

Globusen på toppen av monumentet er laget i doble kobberplater, med verdensdelene farget i brunt og havet i grønt. Fjellkjedene er fremstilt i relieff. På toppen er nordpunktet markert med en spiss som peker opp. Denne oppmålingen ble iverksatt av Wilhelm Struve som fikk støtte fra Kong Oscar I av Norge–Sverige og Aleksander I av Russland

Meridianstøtten står på UNESCO liste og er et fredet kulturminne. På meridianstøtta står følgende inskripsjon:

«Det nordligste endepunkt av en meridianbue på 25 ° 20`fra det nordlige ocean til Donaufloden – gjennom Norge, Sverige og Russland. Etter foranstaltning av HM Oscar I og keiserne Alexander I og Nicolaus I ved uavbrutt geometrer. Bredde 70° 40` 11,3``»-