Fuglenes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Meridianstøtten)
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 70°40′12″N 23°39′48″Ø Fuglenes er en bydel i Hammerfest kommune i Norge. Her er endepunktet til verdensarven Struves meridianbue plassert. Den er et geodetisk punkt, en av de 34 punkter som er valgt ut til verdensarvlisten. Det var her Friedrich Georg Wilhelm von Struves oppmålinger ble avsluttet i 1852.

Meridianstøtten[rediger | rediger kilde]

Meridianstøtten ble tegnet av Wilhelm von Hanno og reist i 1854 til minne om den største internasjonale målingen av jordens form og størrelse. Meridianstøtta med sokkel, søyle, kapitél, globus er et eksempel på hvilke stilformer von Hanno lot seg inspirere av. 

Sokkelen er i tre deler og i upolert granitt. Mens de to nederste delene er tilnærmet kvadratiske, er den øverste delen mykt bladformet, hvor bladets spiss danner hjørner og peker mot retningene nord, vest, sør og øst. I en sirkulær basis på denne øverste delen av sokkelen hviler søylen.  Denne polerte granittsøylen blir slankere i diameter med høyden.

Kapitélet som er øverste del av denne klassiske søylen og i messing danner firehjørner som også peker mot sør, nord, øst og vest. Figurene som preger hvert hjørne har 4 ansikter. To eldre ansikter med skjegg og to yngre. Ansiktenes munner er formet slik at det kan se ut som de blåser. De yngre er rettet mot nord og øst, mens de eldre mot vest og sør.  Ansiktene med sine blåsende munner kan være symboler på de forskjellige vindretninger.  

Kapitélets nordøst og sørvest side har et tydelige formet våpenskjold med den kjente norske løve, den kan ha vært forløperen til Norges riksvåpen i 1905.

Globusen må engang ha vært en staselig klode laget i dobbelte kobberplater, med verdensdelene farget i brunt og havet i grønt. Fjellkjedene reiser seg i alle verdensarvdelene. For 163- 164 år siden var det slavene på Akershus festning som utførte arbeidet.  På toppen er nordpunktet markert med en spiss som peker opp. 

Meridianstøtten på Fuglenes i Hammerfest

Denne oppmålingen ble iverksatt av Wilhelm Struve som fikk støtte fra Kong Oscar I av Norge–Sverige og Aleksander I av Russland

Meridianstøtten står på UNESCO liste og er et fredet kulturminne. På meridianstøtta står følgende inskripsjon:

«Det nordligste endepunkt av en meridianbue på 25 ° 20`fra det nordlige ocean til Donaufloden – gjennom Norge, Sverige og Russland. Etter foranstaltning av HM Oscar I og keiserne Alexander I og Nicolaus I ved uavbrutt geometrer. Bredde 70° 40` 11,3``».
Meridianstøtten på slutten av 1800-tallet. Foto: Marthinius Skøien / Nasjonalbiblioteket.

.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]