Meredith Willson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Meredith Willson
Meredith Willson 1967.JPG
FødtRobert Meredith Willson
18. mai 1902
Iowa
Død15. juni 1984 (82 år)
Santa Monica
Utdannet ved The Juilliard School
Beskjeftigelse Dirigent, komponist, fløytist, pianist, låtskriver
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Presidentens frihetsmedalje

Robert Meredith Willson (født 18. mai 1902, død 15. juni 1984) var en amerikansk komponist, låtskriver, dirigent og dramatiker. Han er mest kjent for å ha stått bak boken, musikken og teksten til musikalen The Music Man. Han har også skrevet tre andre musikaler, komponert symfonier og populærsanger og filmmusikk, to av hvilke ble nominert til Oscar.

Willson ble født i Mason City, Iowa, og tok utdannelsen sin ved Frank Damrosch's Institute of Musical Art som fløytist. Han spilte senere under John Philip Sousa og Arturo Toscanini. Etter å ha flyttet til California for å jobbe som konsert- og musikkregissør i radio, begynte han å komponere, og fikk Oscar-nominasjon for filmmusikk til Charlie Chaplins Diktatoren, som han skrev sammen med Chaplin, i 1940. Året senere fikk han samme nominasjon for Kvinnen uten hjerte. Under andre verdenskrig var han aktiv i diverse radioprogrammer for å holde troppenes moral oppe.

Etter andre verdenskrig fortsatte Meredith Willson i radio, og da særlig med de showene som han hadde jobbet med under krigen. I 1950, mens han jobbet for et musikkshow for Californias 100-årsjubileum, ble han kjent med Franklin Lacey, og de to startet på musikalen som ble The Music Man. Det tok syv år å fullføre musikalen, som ga Willson tre store hits i tillegg til at musikalen selv ble en stor suksess. De tre er «Till There Was You» (innspilt av Peggy Lee og The Beatles), «Gary, Indiana» og «Seventy-Six Trombones», sistnevnte gjentatte ganger covret og parodiert.

Meredith Willson var en aktiv kirkegjenger, og komponerte flere salmer. Han døde i 1984 av et hjerteattakk.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]